• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
humanfilm.no

humanfilm.no

International Documentary Film Festival

  • Nyheter
  • Om oss
  • Program 2021
  • ENGLISH
Hjem / 2020

2020

Velkommen inn i kinomørket i høst!

Velkommen inn i kinomørket i høst!

I samarbeid med Oslo Dokumentarkino og Vega Scene fortsetter vi tradisjonen med onsdagsvisninger på Vega Scene med tre gode dokumentarer som på hver sin måte tar for seg sider ved musikkindustrien. I tillegg byr vi på de nye dokumentarene “Meet the Censors” med samtale om sensur, og “the Art of Fallism” med påfølgende samtale om avkolonialisering i Norge.

Velkommen inn i kinomørket, og husk: Dokumentarfilm er best på kino!

Laurel Canyon

– A place in time

Noen ganger skapes det musikkmiljøer som i sin periode er enormt kreative og påvirker utviklingen i en hel verden. Laurel Canyon i Los Angeles var et sånt sted i tiåret 1965-75.

Jim Morrison, The Doors, Neil Young, Crosby, Stills & Nash, Joni Mitchell, The Mamas and The Papas, Jackson Browne, The Byrds, Little Feat og en rekke andre musikere bodde, møttes og skapte nye konstellasjoner og ny musikk, i Laurel Canyon, Los Angeles, i perioden 1965 til 1975. Stedet ble til et av de store kraftsentraene for amerikansk musikk i et tiår med store politiske og sosiale endringer og kriser.

Vises onsdag 14. oktober kl. 20:00 på Vega Scene.

Billetter kjøper du her.

 

The Art of Fallism

#RhodesMustFall

Samtale etter film: Avkolonialisering i en norsk kontekst.

Introduksjon til filmen ved regissør og produsent.

Samtale etterpå med Mohamed Abdi, Melike Leblebicioglu og Sarah Lookofsky, ledet av Yohan Shanmugaratnam.

I 2015 oppsto #RhodesMustFall-protestene på Universitetet i Cape Town. En stor gruppe studenter ønsket å fjerne en statue av Cecil Rhodes, en hvit kolonialist og rasist som var statsminister i Sør Afrika under apartheid.

 

Mandag 19. oktober 2020 kl. 17:30 på Vega Scene

Gratis, men du trenger billett. Klikk her.

 

Once Were Brothers

Historien om et bands (The Band) liv og død.

The story of the The Band was a beautiful thing. It was so beautiful it went up in flames.
– Robbie Robertson

Robbie Robertson og Levon Helm spilte sammen fra slutten av 1950-tallet. Etterhvert samlet de sammen musikerne som senere ble til The Band som gjorde enormt inntrykk fram til den grandiose avslutningskonserten The Last Waltz i 1976. De var en periode Bob Dylans backingband men skapte i første rekke sin egen sjanger og har satt varige spor i amerikansk musikk. Plata Music from Big Pink er nummer 34 i Rolling Stone Magazines liste over de 500 beste album noensinne.

Once Were Brothers er først og fremst gitarist Robbie Robertsons historie om bandets liv og død.

Vises onsdag 21. og 28. oktober kl. 18:00 på Vega Scene.

Billetter kjøper du her.

 

 

Oslo-premiere på ny norsk film:

Meet the Censors

Hva er sensur – egentlig?

I samarbeid med Medieoperatørene og Cinemateket.

I filmer som handler om ytringsfrihet møter vi som regel mennesker som blir undertrykket og tvunget til taushet, men i Meet the Censors er det de som sensurerer som får snakke. Hvilken rolle mener de selv at de har i samfunnet?

Kjersti Løken Stavrum er styreleder i PEN og leder av Ytringsfrihetskommisjonen. Jon Wessel-Aas er advokat i Lund og co. med møterett for Høyesterett og leder av Advokatforeningen. Nazneen Khan-Østrem er forfatter og forlagsredaktør og var medlem av den første Ytringsfrihetskommisjonen, ledet av Francis Sejersted. Kjetil Ansgar Jakobsen er historiker og professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord Universitet.

Regissør Håvard Fossum er ordstyrer.

Tirsdag 3. november 2020 kl. 17:30
på Cinemateket

Les mer

On the Record

“Powerful, traumatic, and convincing.”
– Variety
“On The Record takes the #MeToo movement a step further and wider.”
– Screen Daily

“On the Record” følger Drew Dixon, Sil Lai Abrams, Alexia Norton Jones, Juni Lumet og Sheri Sher, som betaler dyrt for å ha varslet om overgrep begått av musikkmogulen Russel Simmons i Def Jam. Filmen er ikke bare en sterk historie om trakassering og kvinneforakt i den amerikanske musikkbransjen, men er  også en fortelling om afroamerikanske kvinners kamp for å bli hørt i #MeToo-debatten.

Vises onsdag 4. og 11. november på Vega Scene. Billetter blir snart lagt ut for salg.

Når klimapolitikken ikke strekker til – kan jussen bli redningen?

Når klimapolitikken ikke strekker til – kan jussen bli redningen?

Regjeringer og selskaper verden over blir saksøkt for ikke å gjøre nok for å løse klimakrisen. Når klimapolitikken ikke strekker til – kan jussen bli redningen? Dette tar vi opp i dagens debatt 14:00 på Vega Scene.

Ifølge FNs klimapanel IPCC må de globale utslippene være netto null rundt 2050 for å nå 1,5-gradersmålet, det vil si målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid. I dag er det imidlertid få land som ligger an til å oppfylle forpliktelsene sine etter Paris-avtalen. Klimakrisen er med andre ord langt fra løst, og klokken tikker.

Stadig flere stater og bedrifter opplever klimasøksmål mot seg. Mark Taylor, seniorrådgiver i Fafo, mener det er flere grunner til det:

Klimasøksmålene skjer fordi folk ser at regjeringene verden rundt ikke gjør nok for å drive omstillingen. Sakene er lansert mot både stater og selskaper (særlig olje, gass og kull) fordi bærekraft innebærer en omstilling av våre systemer for produksjon og forbruk, og dette skjer ikke raskt nok.

Han får støtte av Christina Voigt, professor ved Institutt for offentlig rett og ekspert i internasjonal miljørett ved UiO. Hun påpeker imidlertid at det ikke er Parisavtalen i seg selv som er grunnlaget for søksmålene:

Så vidt jeg vet har intet land fått rettet et søksmål mot seg basert på sviktelsen av målene i PA. Det er mange søksmål, men de er basert på en lang rekke ulike rettslige grunnlag: fra grunnlovsbestemmelser, menneskerettighetsforpliktelser i nasjonale lover og regionale traktater, til aktsomhetsnormer m.m. Parisavtalen blir dratt inn som et tolkningselement for å gi mening til disse lovene i en klimakontekst.

Hun mener bildet er sammensatt når det gjelder hvorfor det gjøres for lite:

Jeg tror at hovedgrunnen ligger i paradigmet om økonomisk vekst. Når veksten er et mål i seg selv, er enhver begrensning et hinder som strebes mot. Mesteparten av de miljømessige konsekvensene av økonomiske tiltak er ikke «internalisert» i kostnadene. Med mindre man har en eller annen type regulering, er klimagassutslipp et fritt gode.

Dessuten trekker hun frem fraværet av «governmental interventions» i mange land: Det vil si utilstrekkelig klimalovgiving for ikke å ødelegge for industrier eller sektorer som fyller statskassen.

Denne situasjonen fører til at mye overlates til forbrukerne selv – og de individuelle valgene (gjennom sertifiseringsorninger; mer informasjon, kjøp av kvoter etc). Dette stiller enkeltpersoner overfor svært vanskelige valg og er ikke rettferdig. Effektiv regulering som stopper utslippene og potensial for utslipp på tvers av alle sektorer er absolutt nødvendig, men mangler mange steder, sier Voigt.
Mange setter sin litt til at klimasøksmålene kan bidra positivt. Men hva kan de egentlig oppnå, helt konkret? Taylor mener det kommer litt an på, men trekker frem både atferdsendring og bevisstgjøring:

Det er ulike mål med disse sakene, men alle handler på en eller annen måte om mål som endring i bedrifters atferd, bedre regulering, bevisstgjøring, og rettferdighet for ofrene eller for yngre generasjoner, sier Taylor.

Også Voigt tror de kan bidra på flere måter:

Visibilitet og oppmerksomhet, forbedring av politikken, ansvar og muligens kompensasjon; men også ett visst politisk press, og ikke minst mobilisering av samfunnet.

Hva som blir utfallet av klimasøksmålene vil tiden vise. Spørsmålet er kanskje bare om vi egentlig har tid til å vente?

EVENT

Arrangementet “Klimapolitikken feiler – kan jussen redde oss?” avholdes søndag 1.mars kl. 14.00 på Vega Scene – salongen. Der kan du blant annet høre både Mark Taylor og Christina Voigt i debatt om temaet. Fri inngang. Les mer her.

Ekstravisning av For Sama søndag kveld

Ekstravisning av For Sama søndag kveld

Billettene til begge forestillingene av Oscar-nominerte For Sama ble revet vekk, derfor setter vi opp en ekstraforestilling søndag 21:00 på vega scene – sal 3.

Gå ikke glipp av muligheten til å se denne usedvanlig sterke dokumentaren, kjøp billetter til Vega Scene sal 3, 21:00 søndag.

Kjøp billetter her

Footer

Kontakt oss

[email protected]

  • Oslo Dokumentarkino
  • HUMAN Talks podcast
  • Rapporter
  • Arkiv
  • Personvernerklæring
  • Filmbransje

Facebook   Twitter   Instagram

  • Sign in
  • New account

Forgot your password?

Lost your password? Please enter your email address. You will receive mail with link to set new password.

Back to login

close
  • Nyheter
  • Digital Salong
  • Program 2021
  • Festivalinfo
  • Om oss
  • Filmbransje