• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
humanfilm.no

humanfilm.no

International Documentary Festival

  • Nyheter
  • Program
  • Info om digital festival
  • ENGLISH
Hjem / Konkurranser og priser

Konkurranser og priser

  • Norsk konkurranseprogram
  • Internasjonalt konkurranseprogram
  • Vinnere og juryer 2020
  • Vinnere og juryer 2019
  • Vinnere og juryer 2018

HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival presenterer to konkurranseprogrammer. Et for ny, norsk dokumentarfilm (uten temabegrensninger) og et for internasjonal dokumentarfilm som tar opp menneskerettighetsrelatert tematikk.

Vinner av norsk konkurranseprogram. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Norsk konkurranseprogram

Opp mot 11 nye norske dokumentarer vil konkurrere om HUMAN-prisen og 50.000 kr. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

En forhåndsjury vil vurdere alle innsendte filmer.

Konkurranseprogrammet for norsk dokumentar er åpent for alle filmer ferdigstilt etter 1. januar foregående år, (for festivalen 2020 gjelder altså 1. januar 2019) og med en spillelengde på over 40 minutter. Programmet har ingen tematisk begrensning.

Se norsk konkurranseprogram for 2021 her

Les om juryene for 2021 her

Les mer om regissørene bak norsk konkurranseprogram 2021 her

Internasjonalt konkurranseprogram

Festivalen deler ut en internasjonal pris, Human Rights Human Wrongs Film Award, og 30.000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den Norske Helsingforskomité. Disse to organisasjonene har vært nære samarbeidspartnere av festivalen siden starten, og vi ønsker med denne prisen å løfte frem filmskaperes innsats for å gjøre en menneskerettighetssak kjent for et større publikum.

Festivalens internasjonale program er kuratert. For spørmål vedrørende dette programmet, ta kontakt med festivaladministrasjonen.

Se internasjonalt konkurranseprogram 2021 her

Les om juryene for 2021 her

Vinnere og juryer norsk konkurranseprogram 2020

Det norske konkurranseprogrammet

I 2020 konkurrerte elleve nye norske dokumentarer om HUMAN-prisen 2020 og 50.000 kr gitt av Bergesenstiftelsen. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

De elleve filmene var:

Descent into the Maelstrom, regi: Jan Vardøen

False Belief, regi: Lene Berg

Humanity on Trial, regi: Jonas Bruun

iHuman, regi: Tonje Hessen Schei

Kampen, regi: Janne Lindgren

Kunstneren og Tyven, regi: Benjamin Ree

Newtopia, regi: Audun Amundsen

Sorry brødre, det ble meg, regi: Elsa Kvamme

Transporteringsdans, regi: Line Lyngstadaas

Vinterens lengsel, regi: Sturla Pilskog & Sidse Torstholm Larsen

Vær her, regi: Ragnhild Nøst Bergem

Forhåndsjury 2020

Forhåndsjuryen vurderer alle innsendte bidrag til det norske konkurranseprogrammet og nominerte elleve filmer som ble vist på festivalen i 2020.

Tore Buvarp

Tore etablerte Fenris Film i 1992, et av Norges mest erfarne produksjonsselskaper innen dokumentarfilm. Han har 27 års erfaring som partner og produsent i selskapet, og har produsert over 60 dokumentarfilmer. Blant disse er flere kinodokumentarer og en rekke filmer med internasjonal distribusjon, inkludert Amanda- og HotDocs-vinner Brødre. Han har også regissert flere dokumentarfilmer for tv. Han tok sin filmutdanning ved Høgskolen i Volda.

Egil Håskjold Larsen

Egil er regissør og fotograf, og utdannet stillfotograf fra Anadolu University i Tyrkia og Dokumentarfilmlinjen ved Høgskulen i Volda. Han har gjort seg bemerket for sitt arbeid som fotograf, blant annet for regissør Victor Kossakovsky. Hans første langfilm som regissør 69 Minutter av 86 dager vant en rekke priser både her til lands (bla. Gullstolen på Kortfilmfestivalen i Grimstad og Gullruten) og i utlandet (Hot Docs, Sheffield Doc Fest, New York Nordic, CPH:DOX, m.fl.).

Ida Madsen Hestman

Ida er kulturjournalist, musikkanmelder, filmkritiker og fotograf fra Oslo, og jobber i hovedsak for Dagbladet, Dagsavisen og filmtidsskriftet Montages. I tillegg sitter hun i Vega kinos programråd, er medlem i Norsk Filmkritikerlag, og er bookingansvarlig for musikkfestivalen Feminalen i Trondheim. Hun har en master i Medievitenskap fra Universitet i Oslo, med fordypning i estetikk, kjønnsteori og filmteori, og har studert Art Direction ved Westerdals. Hun har tidligere vært musikkredaktør i kulturtidsskriftet Subjekt og Radio Nova, programredaktør for Tromsø Internasjonale Filmfestival, samt jobbet for NRK, Klassekampen, Film fra Sør, Manifest Tidsskrift, Teddy TV og Pravda.

Norsk jury 2020

Tommy Gulliksen

Vinner av HUMAN-prisen 2019 for War of Art. Hans bakgrunn som politisk og aktualitetsjournalist har resultert i over 20 dokumentarer, og han har blitt tildelt 6 og nominert til flere Gullruten og vant Nymphe D ́Or i Monte Carlo for dokumentaren “En liten øy i verden” om terrorangrepene på Utøya. Han er en av fire grunnleggere av Norsk Fjernsyn AS og jobber som regissør.

Karsten Meinich

Filmklipper, kritiker og redaktør for filmtidsskriftet Montages. Han har klippet bla tv-serien Unge lovende, som ga ham to Gullruten-priser, og Harajuku (2018). For sistnevnte ble han ble berømmet en Amanda. Tidligere kurator og programmerer.

PHOTO-Corinne-blackwhite

Corinne van Egeraat

Nederlandsk dokumentarfilmskaper og produsent. Hun er eier av det Amsterdam-baserte produksjonsselskapet ZINdoc. De siste ni årene har hun jobbet sammen med partneren sin, den tsjekkisk-kanadiske filmskaperen Petr Lom. Arbeidet deres er vist på mer enn 350 filmfestivaler over hele verden og har blitt sendt i over 25 land. Deres siste film Angels on Diamond Street vises på årets festival.

Vinner: iHuman

Regi: Tonje Hessen Schei
Produksjon: UpNorth Film

Juryens begunnelse:

I et sterkt konkurranseprogram med mange gode filmer, var det likevel ett særlig singulært verk som for alle oss i juryen utmerket seg. Denne filmen evner å engasjere på et så dypt plan at man revurderer sitt perspektiv på verden etter å ha sett den. Med enorm dedikasjon og villighet til å forfølge og diskutere hver eneste tematiske tråd i en skremmende og kompleks dimensjon av vår verden, har filmskaperen tegnet opp både filosofiske og mellommenneskelige problemstillinger som vi alle kan forstå og identifisere oss med. I tillegg uttrykkes filmens innhold i ambisiøse visuelle ideer som gjør bildespråket vel så medrivende som filmens tematiske diskurs. Med høy vanskelighetsgrad i både de konvensjonelle, velkjente fortellergrepene som tas i bruk, samt i de distinkte, originale kunstneriske valgene som er tatt, lykkes filmskaperen med å skape et storslagent dokumentarverk der en av vår tids mest fascinerende (og skremmende) teknologiske utviklinger blir undersøkt og diskutert på en måte som gjør oss klokere om et så stort spørsmål som hvordan vi skal leve sammen som mennesker på denne jorden i fremtiden.

Hederlig omtale: Kunstneren og tyven

Regi: Benjamin Ree
Produsent: Medieoperatørene

Juryens begunnelse:

Juryen er glad for å kunne tildele en hederlig omtale til en film som virkelig begeistret oss alle tre. Det er en velsignelse å oppdage en så unik historie som denne. Det harde arbeidet og utholdenheten til regissøren kommer virkelig gjennom, og juryen er dypt imponert over hvordan historien blir fortalt og presentert. Noen av scenene gir oss hakeslipp, og plottvendingene gjør denne filmen til en fantastisk filmopplevelse.

Det internasjonale konkurranseprogrammet 2020

Ti internasjonale dokumentarfilmer med fokus på menneskerettigheter konkurrerte i 2020 om HUMAN Rights Human Wrongs Film Award, og 30.000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den Norske Helsingforskomitéen. Vi ønsker med denne prisen å løfte frem filmskaperes innsats for å gjøre menneskerettighetsproblematikk kjent for et større publikum.

Internasjonal jury

Adele Matheson Mestad

Adele Matheson Mestad er konstituert direktør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo, og har senere tatt en LL.M. i International Legal Studies ved New York University. Hun har ti års bakgrunn som advokat hos Regjeringsadvokaten, med møterett for Høyesterett siden 2013. Hun har ellers jobbet i påtaleenheten for Rwanda-domstolen.

Ingrid Dokka

Ingrid Dokka

Ingrid Dokka er konsulent ved Nord-norsk filmsenter i Tromsø. Tidligere har hun blant annet arbeidet med formidling i Norsk Filmklubbforbund, lansering og distribusjon ved Norsk filminstitutt,  jobbet som frilans filmkritiker -og skribent i ulike aviser og filmtidsskrift og regissert og produsert kort -og dokumentarfilm. Hun har studert teatervitenskap (storfag) og har hovedfag i medier og kommunikasjon ved UIB, med hovedvekt på filmhistorie, produksjon og analyse.

zahavi sanjavi

Zahavi Sanjavi

Zahavi Sanjavi er kurdisk dokumentarfilmskaper, nå bosatt i Sverige. Han deltok på HUMAN idff 2018 med sin film The Return – om jesidikvinner som har rømt fra IS-fangenskap, og jobber nå med flere filmer om overgrepene jesidifolket i Kurdistan opplever. Med årets fredspris til Nadia Murad, blir Sanjavis dokumentarer enda mer aktuelle.

Vinner:  Behind the blood

Regi: Loretta van der Horst

Vi vil gi hovedprisen til en flott film, som på dramatisk vis viser kompleksiteten i volden som mennesker lever med, i for mange deler av verden.
Filmen er svært godt og grundig laget, og tar oss med inn i en situasjon der linjene mellom ondt og godt er uskarpe. Den skildrer liv der vold er en del av det daglige sosiale livet, hvor også gjerningsmenn må sees på som ofre – og der behovet for rettferdighet og veier ut av volden haster, men i hovedsak er fraværende. Filmen snakker veldig direkte til seeren, vekker sterke følelser, og involverer oss i emnet på en svært direkte måte. Samtidig er det behov for å plante håp og opprettholde den menneskelige ånd. Filmskaperen greier å belyse denne pågående humanitære krisen på en modig og ettertrykkelig måte.

Hederlig omtale: Of Land and Bread

Regi: Ehab Tarabieh

Filmen som vi vil nevne spesielt har valgt en helt særegen form for opptak – den makter å gå inn på og dokumentere hverdagen til mennesker som lever under okkupasjon og alvorlig diskriminering. Den viser hva det betyr å hver dag å bli konfrontert med tungt bevæpnede soldater, og frykten det skaper. Den viser barnas øyne, den frykten de utviser og den fortvilelse foreldrene føler ved ikke å være i stand til å beskytte dem mot voldelige eksponeringer og trusler. Scenene ble filmet av mennesker som lever disse livene og er dyktig kombinert av filmskaper, noe som har resultert i en urovekkende og uforglemmelig opplevelse.

Vinnere og juryer norsk konkurranseprogram 2019

Det norske konkurranseprogrammet

I 2019 konkurrerte elleve nye norske dokumentarer om HUMAN-prisen 2019 og 50.000 kr gitt av Bergesenstiftelsen. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

De elleve filmene var:

Bjarne vil ikke på film, regi: Veronika Nitsch

Brennende minner, regi: Ellen-Astri Lundby

For vi er gutta, regi: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen

Forteljingar om mot, regi: Kari Klyve-Skaug

Hvor man vender tilbake, regi: Egil Håskjold Larsen

Jeg vil bo i mitt navn, regi: Lars Erlend Tubaas Øymo

Making sense together, regi: Ellen Uglestad

Privacy of wounds, regi: Dalia Kury

Reindrømmen, regi: Fritdjof Kjæreng

Vikings vs. wolves – the battle of finance, regi: Fredrik Horn Akselsen

War of Art, regi: Tommy Gulliksen

Forhåndsjury 2019

Forhåndsjuryen vurderer alle innsendte bidrag til det norske konkurranseprogrammet og nominerte elleve filmer som ble vist på festivalen i 2019.

Kristine Ann Skaret

Kristine Ann Skaret

Produsent i Stray Dog Productions. Konsulent for Midtnorsk filmsenter. Tidligere dokumentarfilmkonsulent for Norsk filminstitutt.

Adel Khan Farooq

Regissør, forfatter og journalist med base i Oslo. Har vært involvert i flere dokumentarprosjekter før sin regidebut Den norske islamisten. 

Aleksander-Huser-portrait-e1541068294871-blackwhite

Aleksander Huser

Filmkritiker og filmjournalist for Rushprint, Ny Tid og Cinema. Programkoordinator for New Nordic Films i Haugesund.

Norsk jury 2019

Aslaug Holm

Aslaug Holm er en anerkjent regissør, filmfotograf og klipper som har vunnet en rekke høythengende priser for filmene sine. Hennes siste film Brødre vant hovedprisen ved HotDocs Film Festival i 2016 og Amanda for Beste Regi i 2015, som første dokumentarist noensinne. Hun var fotograf og klipper på Heftig og Begeistret (2001), dokumentarfilmen med størst kinoomsetning i Norge.

Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik er filmanmelder i Dagens Næringsliv, norsk forfatter, spaltist, oversetter og tidligere styreleder i Norsk filmkritikerlag.

Sarah Dawson

Sarah Dawson er Associate Programmer og Film Programme Manager for Sheffield Doc/Fest, en av verdens største filmfestivaler.

Vinner: War of Art 

Regi: Tommy Gulliksen
Produksjon: Norsk Fjernsyn

Juryens begunnelse:

Med kunsten som linse avslører vinnerfilmen en god del av menneskets natur og identitetsfølelse innenfor rammen av dagsaktuelle, internasjonale spenninger. Den stiller spørsmålstegn ved våre forutinntatte holdninger overfor Nord-Korea samtidig som den utfordrer den forståelsen vi har av oss selv i Vesten. Lag på lag presenterer filmen oss for hva det vil si å være menneske i et gitt samfunn, både individuelt og som del av kollektivet. Vi får ingen enkle svar, men blir stilt overfor stimulerende og vanskelige spørsmål som fremprovoserer et nytt syn på den menneskelige kreativitetens rolle.

Hederlig omtale: For vi er gutta

Regi: Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen
Produsent: Fuglene

Juryens begunnelse:

En rørende historie om samhold og livet i et mannskor. Gjennomført engasjerende og full av humor og medmenneskelighet. En personlig og intim historie, men samtidig universell og relevant for et bredt publikum.

Det internasjonale konkurranseprogrammet

Ti internasjonale dokumentarfilmer med fokus på menneskerettigheter konkurrerte i 2019 om HUMAN Rights Human Wrongs Film Award, og 30.000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den Norske Helsingforskomitéen. Vi ønsker med denne prisen å løfte frem filmskaperes innsats for å gjøre menneskerettighetsproblematikk kjent for et større publikum.

Internasjonal jury

Adele Matheson Mestad

Adele Matheson Mestad er konstituert direktør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo, og har senere tatt en LL.M. i International Legal Studies ved New York University. Hun har ti års bakgrunn som advokat hos Regjeringsadvokaten, med møterett for Høyesterett siden 2013. Hun har ellers jobbet i påtaleenheten for Rwanda-domstolen.

Ingrid Dokka

Ingrid Dokka

Ingrid Dokka er konsulent ved Nord-norsk filmsenter i Tromsø. Tidligere har hun blant annet arbeidet med formidling i Norsk Filmklubbforbund, lansering og distribusjon ved Norsk filminstitutt,  jobbet som frilans filmkritiker -og skribent i ulike aviser og filmtidsskrift og regissert og produsert kort -og dokumentarfilm. Hun har studert teatervitenskap (storfag) og har hovedfag i medier og kommunikasjon ved UIB, med hovedvekt på filmhistorie, produksjon og analyse.

zahavi sanjavi

Zahavi Sanjavi

Zahavi Sanjavi er kurdisk dokumentarfilmskaper, nå bosatt i Sverige. Han deltok på HUMAN idff 2018 med sin film The Return – om jesidikvinner som har rømt fra IS-fangenskap, og jobber nå med flere filmer om overgrepene jesidifolket i Kurdistan opplever. Med årets fredspris til Nadia Murad, blir Sanjavis dokumentarer enda mer aktuelle.

Hederlig omtale: Anote’s Ark

Regi: Matthieu Rytz

Vi vil gi hederlig omtale til en film som tematiserer vår tids kanskje aller viktigste menneskerettighetsspørsmål, såkalte tredjegenerasjons menneskerettigheter som handler om retten til klima og miljø som er grunnlaget for realiseringen av alle andre rettigheter. Filmen omhandler en stor mann på en liten øy som er i ferd med å gå under som følge av menneskeskapte klimaendringer, og hans utrettelige kamp for sitt folks fremtid.

Den viser det dypt urettferdige paradokset i at klimaendringene først rammer stater som ikke har bidratt til de økte utslippene som gjør at havene våre stiger. Den tematiserer også manglende beskyttelse av urfolksrettigheter i møte med storsamfunnets ikke bærekraftige materialisme og vekst. Filmen Anotes ark regissert av kanadiske Matthieu Rytz markerer vår grunnleggende menneskelige og  moralske forpliktelse til å kjempe for vår alles felles eksistensberretigelse, men også hvor vanskelig det er å faktisk trenge gjennom lydmuren.

Winner of International competition program Almudena Carracedo for The Silence of Others Foto: Johnny Vaet Nordskog

Vinner: The Silence of Others

Regi: Almudena Carracedo og Robert Bahar

Filmprisen HUMAN rights human wrong film award går til The Silence of others, regissert av Almudena Carrecedo og Robert Bahar.

Juryens pris går til den filmen som vi mener bidrar sterkest til å gjøre en menneskerettighetssak i et land nært oss kjent for et større publikum. Den belyser betydningen av flere grunnleggende menneskerettigheter og prinsippene som ligger til grunn for disse. Filmen har et rikt filmspråk og bruker virkelige elementer i deres sanne miljø til å gå inn i den indre verden til filmens personer slik at man kan identifisere seg med deres kamp og lidelser. Den reflekterer også menneskers behov for rettferdighet for å kunne bevege seg videre i sin egen, og senere slekters historie. Filmen handler om etterkommere etter ofre for Francos diktatur og deres kamp mot spanske myndigheters manglende evne og vilje til å ta et oppgjør med sin fascistiske fortid. En mindre kjent problemstilling som filmen tematiserer, er kampen til mødrene som ble fratatt sine barn ved fødselen. Dokumentasjonen av disse eklatante menneskerettskrenkelsene gjennom regimets brudd på ubrytelige bånd, kan være del av en større tematikk enn det vi har vært kjent med tidligere.

Filmen viser godt hvordan selve kampen mot krenkelser av menneskerettigheter kan gi verdighet tilbake. Men den viser også den sterke destruktive kraften å leve i skyggen av et traume uten mulighet for forsoning. Dette belyses blant annet gjennom betydningen av å kunne begrave sine døde som et nødvendig ritual for å hegne om vår felles menneskelighet. Regissøren følger etterkommernes kamp over flere år og viser at det aldri er for sent å kjempe for rettferdighet. Dette etterlater en følelse av håp om at det er mulig å endre historien.

Footer

Kontakt oss

post@hrhw.no

  • Oslo Dokumentarkino
  • HUMAN Talks podcast
  • Rapporter
  • Arkiv
  • Personvernerklæring
  • Filmbransje

Facebook   Twitter   Instagram

  • Sign in
  • New account

Forgot your password?

Lost your password? Please enter your email address. You will receive mail with link to set new password.

Back to login

close
  • Info om digital festival
  • Program
  • Digital Salong
  • Digital filmplattform
  • Programkatalog 2021
  • Nyheter
  • Festivalinfo
  • Om oss
  • Konkurranser og priser