Norsk konkurranseprogram er klart
Vi er stolte av å presentere de elleve filmene til årets norske konkurranseprogram.

Elleve nye, sterke norske dokumentarer skal konkurrere om HUMAN-prisen 2020 og 50.000 kr gitt av Bergesenstiftelsen. Filmene har blitt valgt ut av en forhåndsjury bestående av filmprodusent Tore Buvarp, regissør og filmfotograf Egil Håskjold Larsen og kritiker Ida Madsen Hestman.
Årets samling av nominerte filmer til HUMAN-prisen vitner både om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, og at stadig flere filmskapere blir kjent med festivalens nye og mangefasetterte profil. Forhåndsjuryen har sett og vurdert et betydelig knippe antall påmeldte filmer, og programmet de har samlet seg bak kan man ikke annet enn å glede seg stort til!
Programmet som helhet gir oss historier, filosofier og argumenter om hva vi mennesker er og representerer i dag, og hva vi kan forvente av oss selv og omgivelsene våre i framtiden. Du kan velge å ta turen til Grønland, hvor innbyggerne i Maniitsoq venter passive på jobbmuligheter, eller til Lofoten, hvor den Arktiske filharmonien på toppen av fjellet Ryten hyller mennesket og naturen. Du kan fordype deg i de altomfattende konsekvensene kunstig intelligens vil gi oss i årene fremover, eller du kan velge å bli kjent med mennesker som tar et oppgjør med urettferdighet og maktmisbruk, rettssystemet og dets innebygde rasisme, eller moderne fristelser og kapitalisme. I én historie forvitrer ord, minner og meninger, mens en annen historie insisterer på at vi må ta dansen tilbake i våre bevegelseshemmende hverdager. Dans gjør at vi knytter bånd til hverandre, men kan det samme sies som kunsttyveri?
Dette programmet vil uten tvil berike vår kunnskap og våre eksistensialistiske funderinger, trigge vår fantasi og barnlighet, inspirere våre handlinger, gi oss et rikere vokabular og et rausere fordomsmønster. Det byr oss på drøssevis med god underholdning, godt forankret i talentfulle skaperes og profesjonelle håndverkeres arbeid.
Silje Poulsen Viki
Programsjef
Uttalelsen fra årets forhåndsjury:
Forhåndsjuryen har på bakgrunn av mange gode innsendte dokumentarer valgt ut elleve filmer som vil utgjøre det norske konkurranseprogrammet ved årets HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival. Juryen har lagt vekt på å få fram et bredt, variert og kvalitativt utvalg av siste års produksjoner, og har diskutert seg fram til filmer som vi tror vil varme, glede, ryste og overraske publikum. Blant filmene finnes tre av årets kommende norske kinopremierer, en verdenspremiere, to norgespremierer og flere oslopremierer. Tematisk spenner filmene fra nære, usedvanlige karakterskildringer, lune gruppeportretter, til alvorlige fremtidsscenarier og betraktninger om lokale, men også universelle forhold som angår oss alle.
Forhåndsjuryen 2020
Tore Buvarp, Egil Håskjold Larsen, Ida Madsen Hestman
Det norske konkurranseprogrammet 2020

Descent into the Maelstrom
Norge / 2019 / 69 min
Regi: Jan Vardøen
Prod: Beacon Isle Productions, Weggefilms
I 1841 skrev Edgar Allan Poe novellen «A Descent into the Maelstrom» som forteller historien om to brødre som seiler en fiskeskute inn i den kraftige Moskenesstraumen på sørspissen av Lofoten. I 1980 skrev Philip Glass et musikkstykke inspirert av Poes fortelling. I Descent into the Maelstrom følger vi musikere fra Arktisk Filharmoni til toppen av fjellet Ryten, ved Kvalvika, hvor de fremfører stykket med utsikt over naturfenomenet som opprinnelig inspirerte Poe. Dokumentaren er en hyllest til nordnorsk kystkultur, og er en film med storslått musikk og mektig natur som setter de store følelsene i sving.

False Belief
Norge / 2019 / 103 min
Regi: Lene Berg
Prod: FABB001
En norsk kunstner rekonstruerer sin kafkaeske reise gjennom det amerikanske rettssystemet etter at hennes kjæreste ble arrestert, stilt for retten og fengslet uten grunn i New York City. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han har blitt trakassert av en nabo, blir kjæresten selv arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig reise der hans tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjoner han trodde skulle forsvare ham. Ved å granske noe som kan se ut som en liten og isolert sak, gir False Belief innblikk i hvordan politi og påtalemyndigheter aktivt brukes som våpen mot minoriteter og uliktenkende i et land som smykker seg med å være deres fremste forsvarere.

Humanity on Trial
Danmark, Finland, Hellas / 2019 / 72 min
Regi: Jonas Bruun
Prod: Hansen & Pedersen Film
Da flyktningkrisen traff Europa reiste Salam Aldeen, en ung dansk mann til Hellas som frivillig. Salam, som selv flyktet borgerkrigen i Moldova med familien på tidlig 90-tallet, finner sitt kall i å redde flyktninger fra Egeerhavet. Men under et forsøk på å finne en flyktningfamilie forsvunnet på havet, blir Salam arrestert og siktet for menneskesmugling, og risikerer livstid i fengsel. I fødelandet til våre demokratiske verdier vil Salams sak sette kursen for fremtiden til europeisk medmenneskelighet. Dommen vil avgjøre: er det å redde liv kriminelt i Europa?

iHuman
Norge / 2019 / 99 min
Regi: Tonje Hessen Schei
Prod: UpNorth Film
Dokumentarthriller om den største teknologiske revolusjonen noensinne; Kunstig intelligens. Menneskeheten står foran et veiskille. Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke etiske dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige? Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i det godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? iHUMAN er den første internasjonale kinodokumentaren som viser den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid.

Kampen
Norge / 2019 / 58 min / norsk
Regi: Janne Lindgren
Prod: Medieoperatørene
Norges siste gjenlevende mannsorkester, det 90 år gamle Kampen Janitsjarorkester, har en gjennomsnittsalder på 60 år, og trenger desperat å rekruttere nye medlemmer for å ikke dø ut. Men med manko på tilstrekkelig mange unge mannlige musikere – og det at kvinner ønsker medlemskap til det populære orkesteret – gjør at medlemmene i Kampen Janitsjarorkester er redde for at de i prosessen med å redde sitt elskede orkester samtidig kommer til å ødelegge sitt maskuline fristed. Kampen er et sårt, humoristisk og ærlig portrett av en mannsbastion som står i et veivalg på hvem de vil være. Det er en film om sterke vennskap, kjønnsroller i endring og det skumleste av alt: forandring!

Kunstneren og tyven
Norge / 2020 / 102 min / Norsk
Regi: Benjamin Ree
Prod: Medieoperatørene
Når to malerier fra blir stålet fra kunstneren Barbora Kysilkova tar Oslo-politiet tyvene etter et par dager. Men bildene blir ikke funnet. Barbara deltar i rettssaken i håp om å få noen tips om hvor bildene kan være, men ender i stedet opp med å gå bort til en av tyvene for å spørre: “Kan jeg male deg?”. Tyven svarer uten å nøle: “Det er mulig.”Slik starter forholdet mellom en kunstner og hennes usannsynlige muse – som snart utvikler seg til et like usannsynlig vennskap. Dokumentaren er filmet over tre år, og følger en bemerkelsesverdig, overraskende og dypt menneskelig historie om hvordan vi mennesker knytter bånd til hverandre.

Newtopia
Norge / 2019 / 88 min
Regi: Audun Amundsen
Prod: UpNorth Film
Den unge og eventyrlystne norske backpackeren Audun Amundsen leter etter en utopisk verden og ender opp i jungelen i Indonesia. Her møter han sjamanen Aman Paksa og hans klan som lever et tradisjonelt liv hvor de overlever uten penger, strøm eller moderne verktøy. Men den romantiske harmonien er i ferd med å smuldre opp og Amundsen blir vitne til hvordan moderne fristelser og kapitalisme driver Aman Paksa i retning byen og pengejaget. Amundsen følger Aman Paksa i nesten 15 år på sin turbulente vei mot modernitet.

Sorry brødre, det ble meg
Norge / 2019 / 60 min
Regi: Elsa Kvamme
Prod: Alert film
Jan Erik Vold er en av Norges mest originale og kjente poeter. Han har spilt inn plater med Chet Baker og Jan Garbarek, og for ham er det fortsatt ikke langt fra tanke til handling. Han bruker gjerne poesien politisk, og til å sette fokus på urettferdighet og maktmisbruk, som da myndighetene ville sende seksåringen Nathan Eshethe tilbake til et land han aldri hadde vært i. Nå nærmer han seg 80 år, men er fortsatt like aktiv. Men hvem er han bak diktermasken, hvor kommer det store engasjementet fra, og hvorfor er det så viktig for ham at gårsdagens diktere ikke blir glemt?

Transporteringsdans
Norge / 2019 / 52 min / Norsk
Regi: Line Lyngstadaas
Prod: Medieoperatørene
Transporteringsdans er et varmt portrett av dansekunstneren Martin Slaatto og hans eldre mor, Margit. Filmen følger utviklingen av prosjektet Transporteringsdans, en unik blanding av dans, kunst og trening. Det krever at utøveren beveger seg på uventede og uvanlige måter, som å flaksefly, smelte og hoppse. Martin er energisk og entusiastisk i sin utrettelige formidling og utøvelse av Transporteringsdans, og hans mor Margit er en viktig karakter i Martins kunst. Samtidig skriver hun selv sine egne svært melankolske og morsomme tekster om det å bli eldre.

Vinterens lengsel
Norge, Danmark, Grønland / 2019 / 77 min
Regi: Sturla Pilskog & Sidse Torstholm Larsen
Prod: Blåst Film
I 2006 annonserer det gigantiske amerikanske aluminiumsselskapet ALCOA at de ønsker å bygge sin neste fabrikk i den lille fiskelandsbyen Maniitsoq på Grønland. Innbyggerne ser på dette som en unik mulighet til å oppnå uavhengighet. Årene går og menneskene i Maniitsoq må utålmodig vente på at prosjektet skal igangsettes. Men hvor lenge kan man vente på fremtiden? Vinterens lengsel utforsker menneskelig eksistensialisme og forholdet mellom å være selvstendig og en nasjons uavhengighet. Det er en film om drømmer, liv som settes på vent og den menneskelige evnen til å reise seg igjen.

Vær her
Norge / 2020 / 86 min
Regi: Ragnhild Nøst Bergem
Prod: Herlig Film og TV
Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I Vær her ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste, men omsorg, samvær og musikk hjelper. Vær her er en varm og nær film om tre menneskers hverdagsliv, om redselen for å miste kontrollen og om hvor viktig relasjoner er. Regissøren er tett på, og resultatet er en vakker og autentisk skildring med fokus på menneskeverd og kjærlighet. Det handler om å være til stede, om å være her – både som pårørende og samfunn.