Festivalstart i dag
Nå er endelig festivalen her, og vi gleder oss til å åpne dørene for publikum! Les festivalsjefens anbefalinger for hva du absolutt ikke må gå glipp av.

I dag, mandag, braker HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival løs med tre utsolgte visninger av åpningsfilmen The Panama Papers på Vega Scene.
De neste syv dagene fyller vi Vega Scene, Cinemateket, Kunstplass Contemporary Art [Oslo] og Khartoum Contemporary Art Center med nesten 40 filmer og like mange live-arrangementer, som debatter, teater, kunstutstillinger, konsert, quiz og karneval, og en lang rekke internasjonale og norske gjester.
Teaterforestillingen Ways of Seeing er allerede utsolgt, og billettsalget går unna, så vi anbefaler publikum å kjøpe billetter på forhånd.
Festivalsjefen anbefaler
Usikker på hva du skal se? La vår festivalsjef Ketil Magnussens anbefalinger inspirere deg:
“Blant de elleve sterke norske filmene i det norske konkurranseprogrammet har vi to verdenspremierer, og det er to filmer med et internasjonalt blikk: War of Art handler om Morten Traaviks prosjekt i Nord-Korea der han trekker inn en gruppe internasjonale samtidskunstnere og utfordrer både det nord-koreanske rigide systemet og kunstnerne til å klare å kommunisere med hverandre, samtidig som Nord-Korea utfordrer verden med en prøvesprengning av en hydrogenbombe. og Vikings Vs Wolves- the Battle of Finance, om det norske oljefondets investeringer og etiske ansvar. Etter den ene visningen av Vikings vs Wolves, har vi en debatt der både nåværende leder Yngve Slyngstad og tidligere leder av oljefondet (pensjonsfond utland) er med, sammen med Kristin Halvorsen, Silvija Seres og John Peder Egenæs. Samtalen er ledet av Maria Reinertsen fra Morgenbladet.
Blant de internasjonale filmene vil jeg framheve Survivors, en intens skildring fra bakkeplan av det marerittaktige ebolautbruddet i Vest-Afrika i 2014, Everything Must Fall, en actionfilm om studentopprøret i Sør-Afrika under slagordet #feesmustfall, The Silence of Others, produsert av Pedro Almodovar, en fantastisk film om det manglende oppgjøret i Spania etter Franco-regimet, og Cornered in Molenbeek, om livet i bydelen i Brussel kalt “jihads hovedstad”, sett fra en barbersalong, og til slutt den gripende og oscarnominerte Minding the Gap.
Få også med deg vårt utrolig spennende live-program, med debatter, kunstutstillinger, teaterforestillinger og et storslått karneval”

War of Art
2018, Norge, regi: Tommy Gulliksen, 102 min
Hva skjer når en gruppe kunstnere reiser inn i hjertet av Nord-Korea og utfordrer landets virkelighetsoppfatning mens verden er på randen av en atomkrig? I 2017 ble en gruppe internasjonale kunstnere invitert til Pyongyang. I løpet av ti dager skulle de produsere samtidskunst og møte kollegaer fra et regime der alle kunstnere er statsansatte og de siste hundre år med kunsthistorie er sensurert vekk. Er det likevel mulig å drive meningsfull kulturutveksling?

Vikings vs. Wolves – The Battle of Finance
2019, Norge, regi: Fredrik Horn Akselsen, 68 min
Vi står alle ved et veiskille. Dette speiles i verdens finansbransje. Det er kortsiktige tradere mot langsiktige investorer. Grådighet mot fellesskap. Samfunnsutviklingen har de siste tiårene gjort et fåtall ufattelig rike, samtidig som forskjellene i verden har økt. Det norske Oljefondet er verdens største statlige fond. Det eies av det norske folk og styres av politikere. Det er et fond for fremtidige generasjoner og eier 1.5% av verdens aksjemarked og har aksjer i 9000 internasjonale selskaper. I motsetning til vanlige finansinstitusjoner, har dette politisk styrte fondet mandat til å se årtier fremover, med krav om etiske investeringer. Det er nødt til å ta hensyn til de kommende utfordringene, men kan – eller vil – Oljefondet gjøre en forskjell i en verden i endring?

Survivors
Arthur Pratt, Sierra Leone 2018, 86 min.
Sierra Leone var et av landene som var hardest rammet da Ebola brøt ut i 2014. Å se denne filmen er som å være med i ambulansen sammen med de lokale helsearbeiderne i Freetown i Sierra Leone mens epidemien spredde seg altfor raskt og folk døde rundt dem. Arthur Pratts dokumentar er et ujålete og nærgående portrett av hvordan krisa så ut på bakkeplan. I filmen møter vi helsepersonell som setter egne liv på spill for å hjelpe, lokalbefolkning som er skeptiske til helsemyndighetene og mennesker som ikke forstår alvoret før de mister livet. Survivors forteller Freetowns egen historie om Ebola-krisen, og gir oss både forståelse og følelse av hvordan man som individ og samfunn gjennomlever et slikt mareritt.
Regissør Arthur Pratt kommer til festivalen, og deltar i debatten Surviving Ebola, som handler om responsen på slike kriser på lokalt plan.

Everything Must Fall
Rehad Desai, Sør-Afrika 2018, 85 min.
Everything Must Fall er en action-film om kampen mot ulikhet i Sør-Afrika. Mange studenter har opplevd å ikke kunne fullføre utdanningen på grunn av stadige økninger av studieavgiftene. I 2015 eksploderte denne misnøyen i de største demonstrasjonene landet har sett siden 1994. Filmen skildrer demonstrasjonene fra innsiden og gir et unikt innblikk i hvordan denne konflikten utspilte seg sett fra flere sider. Den viser også hvor vanskelig det kan være å organisere en bred grasrotbevegelse med svært forskjellige mennesker og grupperinger, særlig når de møtes med brutal vold fra politiets side. Til tross for at ”fees must fall-bevegelsen” opplevde interne splittelser, så ser det ut til at aksjonene gjorde inntrykk og sørafrikanske politikere har idag igjen satt gratis utdanning på bordet som en viktig sak. Regissøren kommer til festivalen.

The Silence of Others
Et vendepunkt kom i 2010, da en gruppe modige ofre og pårørende omgikk det spanske rettssystemet og anklaget tidligere maktpersoner for forbrytelser mot menneskeheten i en argentinsk domstol. Gjennom flere år følger vi rettssaken og et voksende antall anklagere som tør å stå fram.
Den spanske forsoningsmodellen ble et forbilde for flere latinamerikanske oppgjørsprosesser etter diktatur og borgerkrig. Men det er viktig å forstå at fred ikke nødvendigvis er fred for alle hvis det ikke innebærer en avslutning av konflikten og en form for rettferdighet. På festivalen trekker vi linjene fra Spania til Syria for å få fram viktige spørsmål som bør være med når man skal finne veien til fred der.
Dokumentaren er produsert av Pedro Almodovar og har vunnet en rekke priser. Regissør Almuenda Carracedo kommer til festivalen.

Cornered in Molenbeek
En stillfaren og veldig fin film der handlingen i hovedsak foregår inne i en frisørsalong i bydelen Molenbeek i Brussel. Molenbeek er av media blitt døpt ”terrorens vugge” og andre lignende uttrykk. Folk som bor her ser ikke på seg selv på denne måten i det hele tatt og føler seg svært urettferdig stigmatisert. Dette er en film alle bør se og som kan hjelpe oss til å bryte ut av den falske ”oss og dem”-boblen vi lett havner i. Regissør Sahim Omar Kalifa kommer til festivalen

Minding the Gap
Bing Liu, USA 2018, 86 min.
Minding the Gap er en utrolig vakker og gripende oppvekstfilm fra USAs rustbelte. Den har vunnet en rekke priser på festivaler over hele verden og er nå også Oscarnominert. Og det er svært fortjent. Vi følger en vennegjeng der skateboard er en sentral del av livet, på veien til å bli voksne. Regissør Bing Liu er en av dem. Han har filmet kameratene siden helt i starten av tenårene og nå er de midt i tyveårene. I en handling som går over flere år får vi se hvordan de formes og hvordan de sliter med veivalgene i livet når det føles som om fortiden og erfaringene fra en vanskelig barndom allerede har definert livet for dem.