Fengslet for et dikt
En fengslet poet og en fordømt TV-kjendis er skaperne bak og personene det fortelles om når Einat Weizman og Dareen Tatour gjester Norge med sin europeiske premiere på teaterstykket «I, Dareen T.»

Den israelske TV-kjendisen og dramatikeren Einat Weizman møtte poet Dareen Tatour i et fengsel utenfor Tel Aviv. Hun følte raskt en solidaritet med den palestinske 36-åringen, som ble fengslet og satt i husarrest på grunn av et dikt hun publiserte på Youtube i 2015. De utviklet etter hvert både en kunstnerisk og en personlig relasjon. Begge kvinnene er ofre for Israels krasse sensurlover.
Etter en lengre periode med husarrest ble Dareen Tatour dømt til 5 måneders fengsel den 31. mai 2018, dømt for å oppfordre til vold og terror. For organisasjoner verden over som jobber med ytringsfrihet og menneskerettigheter, er diktet hennes et oppgjør med okkupasjon, patriarki og et rop om hjelp. Tatour ble løslatt i september i fjor, etter støtteerklæringer og oppfordringer om frifinnelse fra sivilsamfunn verden over.
Dessverre er ikke Tatours sjebne av særegen karakter i Israel, på Vestbredden og Gaza. Og det er dette som har opptatt regissør, skuespiller og tidligere TV-kjendis Einat Weizman de siste årene. Weizman har bygget nettverk med menneskerettsadvokater, idealistiske organisasjoner og fangeforeninger, og har god innsikt i hvordan militærdomstolene i Palestina og Israel fungerer. Unge palestinske fanger føres inn på tiltalebenken, gjerne to-tre i slengen, før deres tilståelser, ofte avgitt under tortur eller voldelige avhør, leses opp. Systemet er laget slik at varetektstiden er lang. Når rettssaken finner sted, lønner det seg å innrømme skyld, for da kan man få en forhandlingsdom som innebærer at mesteparten av straffen allerede er sonet. Sier du deg ikke skyldig, blir du som oftest dømt til mangedobbel straff og større bøter. Dommer avsies i et rasende tempo. Ingen frifinnes.
I mai 2017 fikk Einat Weizman sitt dokumentarteaterstykke om politiske fanger, Prisoners of the Occupation, stanset av den høyrepopulistiske israelske kulturministeren Miri Regev. Regev proklamerte fra talerstolen i Knesset at ethvert teater som rører Weizmans stykke umiddelbart vil miste statsstøtten.
Gjennom arbeidsprosesser i og utenfor fengsel har Einat blitt godt kjent med Tatour, og mener at hun som jødisk israeler kan gi stemme til marginaliserte grupper som risikerer fengsling på grunn av sine ytringer. Og det er dette som er intensjonen bak hennes siste stykke I, Dareen T., som vises på Vega Scene i forbindelse med årets HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival.
I I, Dareen T. Får publikum kjennskap til hvordan de to frittalende kunstnerne utviklet en relasjon, og på flere måter også et avhengighetsforhold. Her får vi høre Dareens memoarer og dikt fra tiden i husarrest, sammenflettet med Weizmans refleksjoner over Tatours og egen skjebne som ofre for en sensurlov som har gitt dem begge dramatiske og traumatiske opplevelser.
I, Dareen T, europeisk premiere under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival, kl 20:00 lørdag 2. mars på Vega Scene. Q & A med kunstnerne etter forestillingen.
Den 9. mars tildeles Weizman Dramatikerforbundets solidaritetsstipend for 2019 for sitt arbeid med å skrive dokumentarbasert dramatikk som gir stemme til marginaliserte grupper, under stadig vanskeligere forhold i hjemlandet.
