Teaterslipp – to teaterforestillinger om palestineres kår under okkupasjonen
Se de to teaterstykkene Okkupasjonens fanger av Einat Weizman og Den velsignede av Tale Næss på årets HUMAN-festival – billettsalget er åpent!

Årets festival har som et av mange fokusområder, situasjonen for palestinere på Vestbredden og i Gaza. Gjennom film, teater, samtaler og kunstutstilling vil vi ta opp behandlingen av og rettssikkerheten for palestinske fanger i Israel og hvordan okkupasjonen og blokaden bryter menneskerettigheter og griper dypt inn i alle sider av livet.
Vi har to teaterstykker i festivalprogrammet. Okkupasjonens fanger av Einat Weizman (som gjestet festivalen i 2019 med stykket I, Dareen T.), som settes opp på norsk, oversatt og regissert av Marius Kolbenstvedt. Stykket er basert på samtaler med tidligere palestinske fanger i israelske fengsler. I tillegg har vi en forestilling av Den velsignede av Tale Næss, i regi av Trond P. Stamsø Munch, er en monolog som forteller hvordan okkupasjonen griper fundamentalt inn i livet på helt andre måter.
Vi synes det er spennende og givende å ha dokumentarisk film og teater i samme festivalprogram. Vi håper det både bidrar til å engasjere og informere og samtidig inspirere til å reflektere over hvordan man kan formidle virkelighet og skape en dypere forståelse.
Ketil Magnussen,
festivalsjef

Forestillinger:
Fredag 28. februar 19:00 – Vega Scene Teatersalen
Lørdag 29. februar 19:00 – Vega Scene Teatersalen
Okkupasjonens fanger
Teaterforestilling av Einat Weizman og politiske fanger
En av fire palestinere kommer til å sitte i israelsk fengsel. En av fire.
Dokumentarteaterstykket Okkupasjonens fanger, skrevet av Einat Weizman i samarbeid med politiske fanger bryter et tabu i det israelske samfunnet ved å gi stemme til de mest bortgjemte av alle ofrene for Israels okkupasjon: De palestinske politiske fangene i israelske fengsler eller leire. Weizman presenterer mennesker som formidler sine egne historier, med et bredt spekter av politiske og personlige motivasjoner for sin som oftest ikkevoldelige aktivisme.
Okkupasjonens fanger bruker teaterrommet som en åpning inn i fengslenes skjulte avlukker og forsøker å gi en så presis og nøktern beskrivelse som mulig av fangenes forhold og prøvelsene de gjennomgår. Alt materialet bygger på hittil upubliserte vitnesbyrd og fortellinger fra nåværende og tidligere fanger, som aktivt har bidratt med sine hardt ervervede erfaringer i hele den kunstneriske utviklingsprosessen.
Stykket ble av politiske grunner tatt av programmet til Israels største teaterfestival.
Israels høyreradikale kulturminister Miri Regev beskyldte Weizman for ”å forherlige terrorister med blod på hendene”. Denne uttalelsen førte til en bølge av personlige trusler rettet mot Weizman.
I solidaritet med henne, og som en protest mot politisk innblanding i kunstnerisk ytringsfrihet valgte både festivalens kunstneriske sjef, og alle forestillingene som var blitt utvalgt, å trekke seg fra festivalen. Kulturministeren har nå lagt ned forbud mot at teatre som mottar statlige midler kan sette opp Okkupasjonens fanger. Etter tung sensur fikk stykket likevel sin uroppsetning i Israel høsten 2019. Det usensurerte versjonen av stykket får sin verdenspremiere på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 28. og 29. februar på VEGA Scene, i norsk oversettelse.
Skrevet av Einat Weizman
Oversatt av Marius Kolbenstvedt
Regi: Marius Kolbenstvedt
Kunstnerisk og tematisk konsulent: Vibeke Harper
Konsulenter på scenografi og visuelle elementer: Michiel Jansen (Minerva Art Academy, Groningen, Nederland)
Skuespillere: Terje Ranes, Nora Svalheim, Gisle Hass, Eva-Lotta Sanberg og Terje Naudeer, Tuva Hennum og Benjamin Røsler.
Den velsignede
Teaterforestilling av Tale Næss
En monolog av Tale Næss om et mord i Jeriko, om svik, kjærlighet og et ufødt barn. Om solnedgangen over Jerusalem og en israelsk bosetning på Oljeberget. Monologen er fiksjon, men basert på en sann hendelse.
Når du går ut av gamlebyen i Jerusalem gjennom Løveporten er du på vei til Oljeberget. Stien går mellom klynger av palestinske hus, en liten idyll her oppover langs Getsemane. Og plutselig, i dette fredelige landskapet, kommer du til et par hus med mur, piggtråd, panserdør og til sammen 22 israelske flagg. Sinte barn kaster stein etter oss, og de politiske realitetene har overtatt for idyllen. En bosetning her oppe? Hvem i all verden kan har solgt huset sitt til israelske bosettere, her? Det må da bli sett på som et enormt svik? Vi ser på hverandre. Jeg tror ikke han lever lenger, sier jeg.
Neste dag spiser vi lunsj med Odd Karsten Tveit, og han kan fortelle oss at ganske riktig, den mannen ble funnet skutt i en grøft i Jeriko et par dager etter. Og det er et stort mysterium, sier Odd Karsten. Ikke det at han solgte – han fikk sannsynligvis veldig mye penger for tomta – men at han frivillig dro til Jeriko. Han må jo ha visst at det var en felle. At han ville bli likvidert.
Dette er det vi vet. Dette er fakta. Og så tar fiksjonen over. Tale Næss har skrevet en monolog der vi møter denne mannen, han forsøker å forklare for oss og for sin elskede hvorfor han gjorde det han har gjort. Han som var velsignet med å ha arvet jord her oppe, men som likevel endte opp med å selge den. Vi møter ham etter drapet, han har dårlig tid nå, før han bare blir en virvel av støv i kveldsvinden.
Den velsignede handler om å leve – og dø – mellom Oljeberget og Tempelhøyden i Jerusalem.
På scenen møter vi Fredrik Hermansen som Den velsignede.
Teksten er skrevet av Tale Næss, videodesignet er av Sabina Jacobsson og regien er ved Trond P. S. Munch.
Produsent er NOOR Produksjoner ans
Forestillingen er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Fritt Ord, Vennskap Tromsø – Gaza, Tromsø kommune og Palestinakomiteen.