Å begripe det ubegripelige
To nye filmer og to samtaler er klare til HUMAN 2021, om fredsprosessen i Colombia og om den fryktelige krigen i Jemen.

I 2020 havnet mange nyheter i skyggen av pandemien. Ekstra vanskelig er det å nå fram i nyhetsbildet for langvarige, pågående og komplekse prosesser og konflikter, slik som den grufulle krigen i Jemen og etterspillet etter fredsprosessen i Colombia. Et av festivalens hovedformål er å kunne formidle og tilgjengeliggjøre komplekse situasjonsbilder, slik at vi kan øke forståelsen, og forhåpentligvis engasjementet, i hendelsene.
Det er nettopp to slike samtaler med tilhørende filmer vi presenterer i dette programslippet.
I filmen The Fog of Peace ser vi krigen og fredsprosessen i Colombia fra FARCs perspektiv. I tilknytning til filmen vil Dag Nylander, som var Norges spesialutsending for Colombia i årene 2010-2016 og en sentral person i fredsmeklingsarbeidet, samtale med professor og Latin-Amerikaekspert Benedicte Bull i samtalen Hva skjedde med freden i Colombia?
Den dypt rystende dokumentaren Hunger Ward viser oss de svakeste ofrene i verdens verste humanitære krise: barna som sulter i Jemen, og helsepersonellet som forsøker å redde dem. Cecilie Hellestveit, jurist og Midtøsten-ekspert ved Folkerettsinstituttet, jobber med en bok om konflikten i Jemen, forklarer oss hva er det egentlig som foregår, hvem er involvert og hvorfor.

The Fog of Peace
Colombia / 2020 / 85 min / Spansk
Regi: Joel Stängle
Prod: Carolina Campos, Joel Stängle
Krigen og fredsprosessen i Colombia fra FARCs perspektiv.
Hvem skal ta vare på og fortelle historien om FARC? Gjennom unik tilgang på fredsprosessen og innsiden av FARC er det geriljasoldatenes sjelsliv denne poetiske dokumentaren utforsker. Krigen har vart så lenge at årsakene har begynt å gå i glemmeboka, og når fredsprosessen leder til avviklingen av FARC, blir det viktigere enn noensinne for geriljasoldatene å filme, skrive ned, og spore opp materiale om det indre livet i geriljabevegelsen, så de kan eie og fortelle sin egen historie. Filmen gir et sjeldent innblikk i motivasjonen og drivkreftene til geriljasoldatene vi møter, og hva den skjøre fredsavtalen virkelig betyr.

Hva skjedde med freden i Colombia? -Samtale med Dag Nylander og Benedicte Bull
Tilhørende film: The Fog of Peace
Etter over 50 år med borgerkrig inngikk i 2016 den colombianske regjeringen og den venstreorienterte geriljagruppen FARC en historisk fredsavtale. Men prosessen har ikke samlet colombianerne, og presidentvalget i 2018 ble av mange betraktet som en fellende dom over avtalen. I hvilken grad lyktes avtalen i å skape fred i Colombia? Hvordan ser framtiden ut? Og hvilken rolle kan egentlig fredsavtaler spille når det politiske landskapet endrer seg?
Dag Nylander, som var Norges spesialutsending for Colombia i årene 2010-2016 og en sentral person i fredsmeklingsarbeidet, samtaler med professor og Latin-Amerikaekspert Benedicte Bull.

Hunger Ward
2020 / USA / 40 min / Arabisk
Regi: Skye Fitzgerald
Prod: Vulcan Productions
Et dypt rystende vitnesbyrd om de som lider mest i krigen i Jemen.
En mer fortvilende situasjon finnes knapt enn den for legene og sykepleierne som forsøker å redde livene til den ustanselige strømmen av dødelig underernærte barn som ankommer sykehusene. Den femårige krigen i Jemen har skjøvet befolkningen ut i en katastrofe, og kalles verdens verste humanitære krise. Hunger Ward behøver ikke mer enn 40 minutter på å vise oss konsekvensene.
Filmen er siste del i regissør Skye Fitzgeralds trilogi om flyktninger og internt fordrevne, og vi følger her barneskjebner det er svært vondt å se på, men som vi ikke har råd til å se bort fra.

Cecilie Hellestveit om Jemen; hva er det egentlig som foregår, hvem er involvert og hvorfor?
Tilhørende film: Hunger Ward
Den verste humanitære krisen i verden.
Fem år med krig i Jemen har ført til en katastrofe for millioner av jemenitter. Allerede i mars 2018 rapporterte FN at 10 millioner jemenitter var på randen av en sultkatastrofe. Pandemien og et svekket internasjonalt samfunn har gjort det enda verre.
Filmen Hunger Ward viser livet for noen av disse menneskene fra innsiden av to klinikker for underernærte barn der helsearbeidere kjemper for å redde livet til til sultrammede barn, med den meningsløse krigen som bakteppe.
Cecilie Hellestveit, jurist og Midtøsten-ekspert ved Folkerettsinstituttet, jobber med en bok om konflikten i Jemen, forklarer oss hvordan det hele henger sammen.