• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
humanfilm.no

humanfilm.no

International Documentary Film Festival

  • Helårsprogram
  • Nyheter
  • Om oss
  • ENGLISH
Hjem / 2021 / Norsk konkurranseprogram er klart
Publisert 25. January 2021 - Sist oppdatert 29. January 2021

Norsk konkurranseprogram er klart

Vi er stolte av å presentere et usedvanlig sterkt konkurranseprogram for ny, norsk dokumentar på HUMAN 2021.

11 nye norske dokumentarer skal konkurrere om HUMAN-prisen 2021 og 50.000 kr. Filmene har blitt valgt ut av en forhåndsjury bestående av Lotte Mik-Meyer, George Kurian og Sveinung Wålengen.

Norsk dokumentarfilm får velfortjent oppmerksomhet om dagen, på grunn av høy kvalitet og internasjonal anerkjennelse. Norske filmer har de siste årene både vunnet flere av de største prisene i dokumentarfilmverdenen, fått strålende anmeldelser og blitt internasjonale snakkiser.

Dette er ikke noe som har skjedd over natten. Dokumentarfilmen har vært i en rivende utvikling gjennom mange år, der fortellingsformer stadig utvikles og utfordres og filmene utforsker hva en dokumentarfilm er og hva den kan handle om. Filmskapere balanserer elegant mellom å benytte spennende dramaturgiske grep og å formidle en faktisk og sannferdig virkelighet.

Dokumentarfilmen er viktig som kunst- og informasjonsmedium, som åpner for å trenge inn i både de store globale, og de nære og personlige fortellingene og som, i disse tider med økt politisk polarisering og aktiv desinformasjon, er med å holde oss knyttet til en faktisk og felles virkelighet, selv om denne virkeligheten kan ses på forskjellige måter.

Dokumentarfilm er en viktig del av filmkunsten og en uunnværlig kilde til å forstå mer av verden, vårt eget samfunn og menneskene rundt oss. Dette konkurranseprogrammet viser hvor sterkt norsk dokumentarfilmproduksjon står. Vi i Human-festivalen er stolte og glade for å kunne være arena for disse filmene.

Ketil Magnussen, 

Festivalsjef

 

Uttalelse fra forhåndsjuryen:

“Med mange spennende og ulike dokumentarfilmer på bordet, var det vanskelig å gjøre et utvalg til det norske konkurranseprogrammet i år. Kanskje er det alltid slik for forhåndsjuryen, men vi har i alle fall hatt gleden av å se masse god film – i en periode der den norske dokumentarfilmen generelt har markert seg både nasjonalt og internasjonalt.

De elleve filmene som juryen til slutt falt ned på representerer et bredt spekter av perspektiver, stemmer, temaer og stilarter. Samtidig har vi forsøkt å vektlegge hver enkelt films individuelle kvalitet. Juryen har også ønsket å fremheve et variert utvalg fortellinger fra Norge og å skape rom for dokumentarer som ikke allerede har nådd en stor publikumsgruppe.

Enkelte av filmene er rørende og modige, andre er humoristiske, og mange av dem oppleves – på ulike måter – viktige og relevante. Juryen har etterstrebet å inkludere et stort utvalgt av dokumentariske subsjangre og metoder, i håp om at filmene kan inspirere publikum og reflektere dokumentarfilmmediets særegenheter.

Mens vi jobbet med konkurranseprogrammet under den pågående pandemien, var det uvisst om disse filmene ville bli vist på kino under festivalen eller kun bli tilgjengelig via streaming. Vi har like fullt holdt fast ved det opprinnelige kravet om at konkurransefilmene skal egne seg for visning på stort lerret, og forhåpentligvis vil publikum få mange tankevekkende og store filmopplevelser, uansett hvor og hvordan de sees.

Forhåndsjury 2021, Lotte Mik-Meyer, George Kurian og Sveinung Wålengen.”

Les mer om regissørene her.

Norsk konkurranseprogram 2021:

Alt det jeg er

Norge / 2020 / 75 min / Norsk
Regi: Tone Grøttjord-Glenne
Prod: Sant & Usant

Hva om du ikke fikk snakke om det vondeste i livet ditt, men allikevel fortalte alt.

Emilie er 18 år og bærer på en barndom preget av overgrep, frykt og taushet. Hun ønsker å ta et oppgjør med den vonde barndommen, men møter en vegg av stillhet. Er det mulig å gå videre i livet uten å bli sett eller hørt? Filmen følger henne fra hun er 18 til 20 år og viser hvor viktig det er for Emilie å stå frem med sin historie, og hvor vanskelig det er for samfunnet å ta imot henne. Dette er historien om en usedvanlig modig ung kvinne på vei til forsoning.

Generasjon Utøya

Norge / 2020 / 100 min / Norsk
Regi: Aslaug Holm, Sigve Endresen
Prod: Fenris Film

Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement.

Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet og representerer en generasjon politikere som tør å drømme om og kjempe for en bedre framtid. De fire ble alle dødelig såret, eller de så sine kjærester og venner bli henrettet. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde og at de har alle valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, og samtidig gir de håp til et helt land og folk.

Gunda

Norge, USA / 2020 / 93 min / Ingen dialog
Regi: Victor Kossakovsky
Prod: Sant & Usant

På en idyllisk gård i Vestfold følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. I tillegg blir vi kjent med kuer og kyllinger, deriblant en kylling med ett bein som prøver å fly. Dokumentaren Gunda gir et unikt innblikk i dyras liv på deres egne premisser, i en kinoopplevelse fri for hollywoodsk sentimentalitet, men full av følelser.

Jakten på tonetreet

Norge, Nederland / 2021 / 82 min / Engelsk, italiensk, bosnisk
Regi: Hans Lukas Hansen
Prod: Norsk Fjernsyn / Monday Production

For 300 år siden bygget Antonio Stradivari verdens beste fioliner. Hans instrumenter fortrekkes fremdeles av de største stjernesolistene, og de er noen av de mest verdifulle menneskeskapte gjenstander som finnes. Ingen fiolinmakere har siden den gang klart å bygge noe bedre. Hemmeligheten ligger i det enestående treverket. Fiolinmakeren Gaspar har aldri gitt opp håpet om å løse gåtene og finne det perfekte treet. Nå bestemmer han seg for å forfølge ledetrådene, og han legger ut på en eventyrlig skattejakt etter Tonetreet – et tre så sjeldent at mange mener det ikke lengre eksisterer.
Dette er fortellingen om magisk treverk, mestere, villmark og banditter. Om ufattelige verdier og fantastisk musikk. Og om en mann som bestemmer seg for å bygge sitt livs fiolin til en av verdens største solister, Janine Jansen.

Kodenavn: Nagasaki

Norge / 2021 / 69 min / Norsk
Regi: Fredrik S. Hana
Prod: Gofilm

Marius og Fredrik setter både skaperevne og vennskap på prøve, i søken etter en mor som forsvant.

Marius var bare et barn da hans mor forlot ham og reiste tilbake til Japan hvor hun kom fra. Nå, etter 25 år i uvisse, bestemmer han seg for å forsøke finne ut hva som skjedde med henne. Gjennom dette håper han at et stort hull i livet kan helbredes.
Med på reisen er hans kreative samarbeidspartner og beste venn, Fredrik, som deler Marius sin entusiasme for filmskapning. Det er denne lidenskapen som i Kodenavn: Nagasaki blir rammeverket for søket etter moren som forsvant.

Kunsten å være syndig

Norge, Sudan / 2020 / 58 min / Arabisk
Regi: Ibrahim Mursal
Prod: Skagerak Film

Ahmed Umar – politisk flyktning, anerkjent kunstner og verdens første åpent homofile sudanske mann.

I 2008 kom Ahmed Umar til Norge som flyktning. Åtte år senere var han ferdig med mastergraden sin på Kunsthøgskolen i Oslo, og i dag er han en anerkjent kunstner. Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen, for da han i 2015 kom ut av skapet på Facebook, var det som den første åpent homofile sudanske mannen i verden – og reaksjonene lot ikke vente på seg. Ahmed møter utfordringer både i Norge og Sudan – hjemme i Sudan blir homofili fortsatt straffet med dødsstraff – men den uredde kunstneren lar seg ikke stoppe så lett, og i Kunsten å være syndig følger vi ham på reise tilbake til fødelandet.

Nordlands Jeanne d’Arc

Norge / 2020 / 63 min / Norsk
Regi: Fredrik Horn Akselsen
Prod: NordicStories Nord

Hennes krigshistorie ble borte… Hvorfor?

Liv Grannes fra Mosjøen ble Norges høyest dekorerte kvinne etter andre verdenskrig. Men hennes bragder og Stalin og Churchills “Operasjon Jupiter” på Helgeland forble i historiens mørke. Liv beholdt sitt moralske kompass gjennom en rekke nesten umulige valg under krigen. Hun har ofret mye og det har vært svik, kjærlighet og tragedie. Britene kalte henne Nordlands Jeanne d’ Arc, mens her i Norge har hennes historie ikke vært kjent – ikke før nå.

Odelsgut og fantefølge

Norge / 2020 / 50 min / Norsk
Regi: Merethe Offerdal Tveit
Prod: Stray Dog Productions

Kunstverket som snudde ei lita bygd på hodet.

Ei lita bygd i Gudbrandsdalen blir liggende avsides på grunn av en ny motorveistunnel. En gruppe kunstnere inviteres til bygda for å gi innbyggerne en offentlig kunstinstallasjon til trøst, men før verket er ferdigstilt bryter det ut opprør blant Kvamværingene, som føler seg lurt. Det viser seg imidlertid at førsteinntrykket ikke alltid er dekkende.

Radiograph of a Family

Norge, Sveits, Iran / 2020 / 82 min / Farsi, fransk
Regi: Firouzeh Khosrovani
Prod: Antipode Films

En kjærlighetshistorie, to forskjellige trosretninger, en familie plassert i uroen i Irans moderne historie.

Radiograph of a Family er en personlig reise inn i den sosiale genetikken i det moderne iranske samfunnet. Som datter av en sekulær far og en dypt religiøs mor, er regissør Firouzeh Khosrovani et produkt av Irans endeløse kamp mellom tradisjonalisme og modernisering. Radiograph of a Family er en dyp og gripende historie om det spennende puslespillet som utgjør moderne iransk identitet, fortalt med poesi og tilstedeværelse.

Tro kan flytte fjell

Norge / 2020 / 80 min / Norsk
Regi: Silje Evensmo Jacobsen
Prod: Medieoperatørene

Som 24-åring forlater Edel Sunnmøre for å bli kunstner i Berlin. 30 år senere vender hun hjem igjen som Abbedisse Thavoria. Sammen med en gruppe nonner har hun blitt sendt på et usannsynlig oppdrag. Hun skal bygge et majestetisk kloster til ære for Olav den Hellige, ytterst på en utilgjengelig fjellhylle som ruver over den lille bygda Valldal.

Ideen om et kloster som skal huse nonner fra alle verdenshjørner er ikke hverdagskost for det lille jordbrukssamfunnet, og lokalbefolkningen er splittet i sitt syn på prosjektet. Heldigvis har nonnene en sterk støttespiller i ordføreren Arne, som ser en mulighet til å gjøre Valldal verdenskjent med et gullforgylt kloster midt i de vakre Sunnmørsalpene.

Vinden snur

Norge / 2020 / 75 min / Norsk
Regi: Kieran Kolle
Prod: Aldeles

En film om å forandre verden for å hjelpe seg selv.

Målt ut fra folketall har Norge noen av de høyeste overdosetallene i verden. Norsk narkotikapolitikk er sterkt preget av moralisme og handler mer om å straffe mennesker som har blitt avhengige av rusmidler enn om å hjelpe dem. Fornuften er imidlertid i ferd med å vinne frem, og i Vinden snur møter vi aktivistene Arild, Kim Jørgen og Michelle fra Foreningen for human narkotikapolitikk som har maktet å få både politikere og opinionen til å tenke nytt om hvordan vi som samfunn behandler rusavhengige. For etter lenge å ha hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, er Norge nå i ferd med å utvikle seg til et progressivt foregangsland på rusfeltet.

Hold deg oppdatert på programmet vårt ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt her. 

Primary Sidebar

Footer

Kontakt oss:

[email protected]

  • Om oss
  • Oslo Dokumentarkino
  • HUMAN Talks podcast
  • Rapporter
  • Personvernerklæring
  • Arkiv

Facebook   Twitter   Instagram

Webdesign og webutvikling av Increo
  • Helårsprogram
  • Om oss
  • Festivalinfo
  • Konkurranser og priser
  • Arkiv