• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
humanfilm.no

humanfilm.no

International Documentary Film Festival

  • Helårsprogram
  • Nyheter
  • Om oss
  • ENGLISH
Hjem / 2019 / Internasjonalt konkurranseprogram klart
Publisert 10. January 2019 - Sist oppdatert 10. January 2019

Internasjonalt konkurranseprogram klart

Ni sylskarpe internasjonale dokumentarfilmer skal konkurrere om HUMAN Rights Human Wrongs Film Award og 30 000 kroner.

Vi er stolte av å presentere de ni knallsterke filmene som vil konkurrere om HUMAN Rights Human Wrongs Film Award og 30 000 kroner gitt av Amnesty International Norge og Den norske Helsingfors-komité.

De ni filmene tar alle opp menneskerettighetsproblematikk på ulikt vis, fra kvinnekamp til klimakamp, via arbeidsleirer og flyktningeleirer, rettsoppgjør og studentopprør. Kina, Østerrike, Indonesia og Spania er bare noen av landene disse slagkraftige dokumentarene tar oss med til.

– Dette er filmer som berører, engasjerer og har interessante perspektiver på rettferdighetskamper fra ulike verdensdeler. Her får du innsikt i hvordan presidenten på Kiribati forsøker å finne nytt land til sin befolkning når øya hans forsvinner, hvordan kvinner verden over forsøker å ta kontroll over sin egen kropp og seksualitet, hva som skjer på bakrommet i en krigsforbryterdomstol og hvorfor Sør-Afrika er på verdenstoppen av ulikhet, sier programsjef Silje Poulsen Viki.

Vi hører til stadighet at menneskerettighetene er under press, men la oss samtidig fokusere på alle de forkjemperne for disse rettighetene, som vi deler uavhengig av hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Vi håper at filmene i dette programmet vil være til inspirasjon!

Det internasjonale konkurranseprogrammet

Anote´s Ark

2018 / Canada / Regi: Matthieu Rytz / 77 min

Hvordan redde et helt folk fra vår tids første Atlantis?

Problemet med å skape engasjement for klimasaken er at det er så abstrakt, sies det. For innbyggerne i den vesle øystaten Kiribati i Stillehavet er det så konkret som det kan få blitt: bølgene slår innover stuegulvene. Havstigningen er allerede så alvorlig at innbyggerne erkjenner at alt håp er ute: innen vårt århundre er omme, vil hele Kiribati stå under vann.

Anote’s ark er en forbløffende vakker, prisbelønnet dokumentar som følger Kiribatis president Anote Tong i hans utrettelige kamp for å advare verdens ledere om at Kiribati bare er starten på en uunngåelig global katastrofe, og for å finne en løsning for sitt folk.

#Female Pleasure

2018 / Sveits, Tyskland / Regi: Barbara Miller / 97 min

Fem kvinner som utfordrer samfunnets kontroll over kvinners seksualitet.

Japan, India, England, USA, Italia: De fem kvinnene vi møter kommer fra vidt ulike deler av verden, med vidt ulike religioner, men kjemper for det samme: kvinners rett til å eie egen kropp og egen seksualitet.

Dokumentaren viser oss sammenhengen mellom kjønnslemlestelse i Somalia og ulovlig vagina-kunst i Japan, at samfunnsstrukturene som fortrenger og undertrykker kvinner er global, og at dermed kampen også er global. En rystende og engasjerende påminnelse om hvor mye som gjenstår i kampen for kvinnefrigjøring.

Grit

2018 / USA / Regi: Cynthia Wade, Sasha Friedlander / 80 min

En utslettende gjørmetsunami forårsaket av grådighet og korrupsjon.

En visuelt storslagen dokumentar om den indonesiske katastrofen som inntraff da en underjordisk vulkan av kokende gjørme eksploderte og druknet 16 landsbyer i leire. 12 år etter venter nesten 60 000 som mistet sine hjem fortsatt på oppreisning fra gruveselskapet Lapindo, som forårsaket utbruddet med en uansvarlig boring. Gjennom seks år følger filmskaperne unge Dian gjennom en politisk oppvåkning, når hun tar opp kampen mot korrupte politikere og grådige selskapers utnyttelse av land og befolkning. En provoserende dokumentasjon av hensynsløs utnyttelse, men også et portrett av viljestyrke og motstandskamp, plassert i et nesten postapokalyptisk landskap av gjørme.

Letter from Masanjia

2018/ Canada / Regi: Leon Lee / 76 min

Et brev som snudde livet på hodet for en forfulgt kineser og en intetanende amerikaner.

Premisset er som hentet fra en fiksjonsfilm: en amerikansk kvinne finner et brev i en Halloween-dekorasjon laget i Kina, skrevet av en innsatt i en kinesisk arbeidsleir som ber om hjelp. Brevet skaper medieoppslag over hele verden, og finner veien tilbake til mannen som skrev brevet, en forfulgt tilhenger av Falun Gong.

Hva vil skje når kinesiske myndigheter finner ut at det er han som har rettet verdens oppmerksomhet mot forfølgelsen og torturen av uskyldige kinesere?

The Silence of Others

2018 / Spania, USA / Regi: Robert Bahar, Almudena Carracedo / 96 min

Oppgjørets time for fortielsen etter Francos Spania.

En sjokkerende historie om hvordan mangelen på et rettsoppgjør etter Franco-regimets diktatur i Spania har tvunget hundretusenvis av ofre og pårørende til å tie om sine skjebner, helt fram til i dag.

Et vendepunkt kom i 2010, da en gruppe modige ofre og pårørende omgikk det spanske rettssystemet og anklaget tidligere maktpersoner for forbrytelser mot menneskeheten i en argentinsk domstol. Gjennom seks nervepirrende år følger vi rettssaken og et voksende antall anklagere som tør å stå fram. Dokumentaren er produsert av Pedro Almodovar og har vunnet en rekke priser.

Whispering Truth to Power

2018 / Nederland, Sør-Afrika / Regi: Shameela Seedat / 86 min

Kvinnen som felte Sør-Afrikas president.

I denne politiske thrilleren følger vi Thuli Madonsela i hennes siste tid som Public Protector i Sør-Afrika, hvor hun har mandat til å etterforske og avdekke misbruk og overgrep begått av staten.

Fryktløst går Madonsela etter Sør-Afrikas høyeste autoritet, president Jakob Zuma, og får en politisk storm og drapstrusler tilbake. Dokumentaren får deg til å sitte på kanten av setet mens du følger denne nervepirrende David mot Goliat- historien, hvor apartheids varige konsekvenser er bakteppet.

The Trial of Ratko Mladic

2018 / Norge, Storbritannia / Regi: Henry Singer, Rob Miller / 99 min

Rettferdighetens irrganger i det tidligere Jugoslavia.

Et knyttneveslag av en dokumentar om da mannen bak noen av historiens verste forbrytelser endelig ble stilt for retten i 2012. Det var 20 år etter at lederen for den bosnisk-serbiske hæren, Ratko Mladic, gav ordren om beleiringen av Sarajevo og massakren i Srebrenica, med det mål for øye å fjerne alle ikke-serbere.

Rettssaken i det internasjonale krigsforbrytertribunalet for tidligere Jugoslavia er en mulighet for endelig forsoning, og dokumentaren følger den fem år lange rettssaken fra begge sider. Filmen er et opprivende portrett av hans forbrytelser, men også et åndeløst fascinerende møte med Mladics forsvarere, vitner og familie.

Island of The Hungry Ghosts

2018 / Australia, Storbritannia, Tyskland / Regi: Gabrielle Brady / 98 min

Strandede flyktninger og millioner av krabber, midt i Indiahavet.

En mørk, urovekkende og nesten uvirkelig skildring av livet på den avsidesliggende Christmasøya, hvor Australia har opprettet en interneringsleir for asylsøkere. Terapeuten Poh Lin har flyttet til øya med sin familie for å bistå asylsøkerne, og jobben hennes er del av et dypt urettferdig system som gjør Pho stadig mer nedbrutt.

Det bor også 40 millioner landkrabber på øya, som hvert år migrerer til havet. Store ressurser settes inn for å trygge krabbenes migrasjonsrute, og utgjør en grell kontrast til behandlingen av menneskene som sitter fanget. Dokumentaren er ren visuell poesi uten overflødige ord, der uroen hos Pho flettes inn i den truende naturen.

Everything Must Fall

2018 / Sør-Afrika / Regi: Rehad Desai / 85 min

Kampen mot arven etter apartheid i det sør-afrikanske universitetssystemet.

En medrivende fortelling med høy puls om da det i 2015 eksploderte i studentmassene i Sør-Afrika. Siden ANC kom til makten etter apartheids fall i 1994 har de lovet gratis utdanning, men i stedet har universitetene økt avgiftene så dramatisk at en stadig større del av den fattige svarte befolkningen blir ekskludert.

Dokumentaren følger studentbevegelsen #Feesmustfall, som i 2016 førte til de største voldelige sammenstøtene i Sør-Afrika siden 1994. Filmen er en nærgående skildring av kompleksiteten i et folkeopprør som viderefører kampen for likeverd og rettferdighet.

Primary Sidebar

Footer

Kontakt oss:

[email protected]

  • Om oss
  • Oslo Dokumentarkino
  • HUMAN Talks podcast
  • Rapporter
  • Personvernerklæring
  • Arkiv

Facebook   Twitter   Instagram

Webdesign og webutvikling av Increo
  • Helårsprogram
  • Om oss
  • Festivalinfo
  • Konkurranser og priser
  • Arkiv