Første programslipp – Syria, kinesisk dukketeater og antibiotikaresistens
De første seks knallsterke dokumentarfilmene til HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 2020 er klare!

I disse førjulstider har vi i HUMAN-festivalen flere vanskelig valg å ta. Hvilken farge skal festivalens bærenett ha? Hvordan skal vi sørge for å ha med nok feelgood-filmer i et program med fokus på menneskerettighetsbrudd? Hvordan skal vi sørge for å at alle vet at det er mulig å gi festivalpass i julegave til noen man er glad i? Og hvordan i alle dager skal vi klare å inkludere alle de fantastiske dokumentarfilmene som vi har sett de siste månedene?
For når vi nå har vært så heldige å få oppleve et vell av gode, nye dokumentarfilmer på festivaler andre steder i verden, vil vi så veldig gjerne sørge for at du også skal få muligheten til å se disse filmene under HUMAN idff 2020!
Takket være filmskapere fra Latin-Amerika, Sørøst-Asia, Midtøsten, Kina og ellers i verden sin utrettelige og uredde innsats for å fortelle oss nye historier og gi oss nye perspektiver, kan vi sette sammen et program som er så mangfoldig at det burde romme noe for enhver. For enten det er snakk om organisk jordbruk, kampen om landrettigheter i møte med store selskapers grådighet, hvordan overleve i en beleiret by i Syria, Filippinenes presidents Dutertes massemord på narkomane eller gripende kinesisk dukketeater, lover vi å ta alle temaene på alvor ved å gi deg den aller beste kinoopplevelsen.
Det er mye spennende å se frem til, og her får du seks av filmene du vil kunne se, i kombinasjon med samtaler og debatter, under neste års festival.
Silje Poulsen Viki
Programsjef HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival
NB: Billettsalget begynner i januar, men fram til første juledag kan du kjøpe festivalpass til rabattert pris.
Klikk på filmtitlene for å se trailere.

Resistance Fighters
Tyskland / 2019 / 98 min / Engelsk, tysk
Regi: Michael Wech
Prod: BROADVIEW Pictures
Blir antibiotikaresistens vår apokalypse?
I 2015 ble skrekkscenariet virkelighet: den første bakterien som er resistent mot alle kjente antibiotika ble oppdaget. Denne vitenskapsthrilleren forteller den sjokkerende historien om ignoranse og grådighet som har ført oss til bristepunktet, og tegner et dramatisk bilde av vår nære framtid: innen 2050 vil vi ikke lenger ha antibiotika som virker. Vi er i ferd med å tape kappløpet, og filmen følger forskerne, diplomatene og legene som står i spissen for kampen mot dette scenariet. Nye typer antibiotika må utvikles, og overforbruket, spesielt til dyr, må vekk. Men er milliardindustriene og politikerne villige til å gjøre det som trengs for å unngå nok en menneskeskapt katastrofe?

Máxima
Peru, USA / 2019 / 88 min / Spansk, engelsk
Regi: Claudia Sparrow
Prod: Claudia Sparrow, Ryan Schwarz / Trustfall Films
Cinematisk storslagent drama om én peruviansk kvinnes kamp mot storkapitalen.
Máxima Acuña har blitt et verdensomspennende symbol på en utrettelig kamp for retten til sin egen jord, i møte med store multinasjonale selskaper. Denne medrivende dokumentaren følger hennes standhaftige forsøk på å stå på sin rett ovenfor verdens største gullgruveselskap, som gjennom en allianse med politiet prøver å få henne vekk fra gården hennes med vold og sabotasje. Máxima står fjellstøtt på sine rettigheter gjennom rettssak etter rettssak, på tross av at både hun og advokaten mottar dødstrusler, og tilsynelatende hele systemet er rigget mot henne.

For Sama
Storbritannia / 2019 / 95 min / Arabisk, engelsk
Regi: Waad al-Kateab, Edward Watts
Prod: Waad al-Kateab
Hvordan forsvarer du for et barn å fødes inn i krig?
Årets aller sterkeste filmopplevelse er den syriske journalisten Waads opprivende fortelling om sitt liv i Aleppo, fortalt til sin datter. Gjennom Waads kamera får vi et svært personlig blikk på Syrias skjebne, fra hun deltar i det optimistiske studentopprørets spede begynnelse, til regimets grufulle krigføring og beleiring av Aleppo. Samtidig er dette fortellingen om livet på tross av krigen- Waad gifter seg, blir gravid og får barn, mens verden rundt henne bokstavelig talt faller sammen. Hun og mannen driver det aller siste sykehuset i Aleppo og de nekter å reise fra alt de har kjempet for, men hva med datteren? For Sama har vunnet priser verden over, og dette vitnesbyrdet er like vondt som det er vakkert.

Our Time Machine
Kina, USA / 2019 / 81 min / Mandarin, engelsk
Regi: Yang Sun, S. Leo Chiang
Prod: S. Leo Chiang / Walking Iris Media, Betsy Tsai
Nydelig og hjertevarmt om en kinesisk dukketeatermaker og hans aldrende far.
Denne dokumentarperlen er om en sønns forsøk på å komme nærmere sin far, som er i ferd med å forsvinne inn i demens. Samtidig gir den også et fortryllende innblikk i et Kina som er i ferd med å forsvinne, og er en kjærlighetserklæring til de tradisjonelle kinesiske kunstformene. I Shanghais gamle gater driver Maleonn et dukketeater, og har hele livet drømt om å samarbeide med sin far, en berømt regissør i Shanghai-operaen. Men tiden er i ferd med å renne ut, og Maleonn setter i gang et ambisiøst teaterprosjekt han håper skal fungere som en tidsmaskin for sin far og lokke fram minnene en siste gang.

On the President’s Orders
Filippinene, USA, Storbritannia/ 2019 / 72 min / Engelsk, tagalog
Regi: James Jones, Olivier Sarbil
Prod: James Jones, Dan Edge
Et intenst innblikk i hva som foregår på gateplan i Filippinene under president Dutertes hypervoldelige krig mot narkotika.
Hvor finner man rettferdighet når man har en president som sammenligner seg selv med Hitler? Denne drivende spennende filmen dukker ned i Manilas mest belastede bydel, og følger hva som skjer når bydelen får ny politisjef for å rydde opp i politiets tøylesløse drapstall. Tallene går ned, dødssvadronene forsvinner og rettsstaten seirer- i alle fall tilsynelatende. Vi følger tett på både den nye politisjefen og innbyggerne som terroriseres av politiet, og får et uhildet bilde av konsekvensene av Dutertes livsfarlige retorikk.

Advocate
Canada, Israel, Sveits / 2019 / 108 min / Hebraisk, arabisk, engelsk
Regi: Rachel Leah Jones, Philippe Bellaïche
Prod: Home Made Docs
Et engasjerende rettsdrama om den kontroversielle israelske advokaten Lea Tsemel.
Den slagkraftige 74-åringen har viet hele livet til å forsvare palestinere tiltalt for grov vold, og tar til orde for at voldshandlingene oftest er utført som motstandskamp mot Israels apartheidregime. I filmen følger vi en 13-årig palestiner som risikerer livstid i fengsel etter å ha angrepet tilfeldige forbipasserende med kniv i Tel Aviv, og en palestinsk ung kvinne tiltalt for forsøk på selvmordsbombing.
Tsemels forsøk på å menneskeliggjøre klientene sine fremprovoserer sterke reaksjoner, og det er langt mellom seirene i et rettssystem rigget for grov forskjellsbehandling mellom israelske og palestinske tiltalte. Dokumentaren viser oss på opprørende vis hvordan den politiske utviklingen i Israel har ført til et stadig mer autokratisk samfunn.