Det norske konkurranseprogrammet er klart!
Vi er veldig glade for å kunne presentere de ti nye dokumentarene i årets norske konkurranseprogram!

Årets forhåndsjury, bestående av Cato Fossum, Racha Helen Larsen og Tone Grøttjord-Glenne, har gjort klart utvalget til det norske konkurranseprogrammet. De ti filmene skal konkurrere om HUMAN-prisen og 50 000 kroner.
Vi har hatt et rekordhøyt antall påmeldinger, og jobben for forhåndsjuryen har ikke vært enkel.
Vi gir derfor ordet til forhåndsjuryen, og deres begrunnelse for årets utvalg:
Det har vært et privilegium for oss i juryen å få muligheten til å dykke ned i de mange sterke filmopplevelsene blant årets påmeldte filmer. På tross av en utfordrende periode for oss alle ser vi stor skaperglede og gjennomføringsevne i bransjen. Vi har mottatt et rekordhøyt antall innsendte bidrag med sterke filmer innenfor et bredt spekter av filmskapning, både tematisk og formmessig.
Med stor ydmykhet og respekt har vi dykket ned i hver enkelt film, diskutert og reflektert. Vi har sett etter den gode filmskapningen. Verk der filmskapernes kunstneriske visjon skinner igjennom, som egner seg for det store lerretet og som forteller historiene på en måte som skaper engasjement og berører.
Det er vanskelig å få øye på entydige trender i et så variert utvalg. Skulle vi likevel peke på noe, er det at enkeltmennesket vi som publikum skal bli engasjert i på godt og vondt, preger svært mange filmer. I den grad vi ser den store verden i norsk film, er det oftest gjennom (det norske) individet.
Vi er nå glade for å kunne vise fram et spennende program med stor variasjon og av høy kvalitet. Det har filmer både fra etablerte filmskapere og nye stemmer, som berører alt fra politisk maktspill, poesi og barndomserindringer til brutalistisk arkitektur og våre minste borgeres første år i barnehage.
Det er med stor glede årets forhåndsjury kan presentere følgende ti filmer i årets norske konkurranseprogram på HUMAN:

En djevel med harpun
Norge / 2021 / 76 min / Norsk
Regi: Mirko Stopar
Prod: Fenris Film
Filmen om Norges største og mest omstridte hvalskytter, Lars “Faen” Andersen.
Før 2. verdenskrig var Lars «Faen» Andersen folkehelt, rik og Norges mest kjente hvalfanger. Men så ble han NS-medlem og dømt for landssvik. Han måtte gå i eksil og navnet ble slettet fra historiebøkene. Senere jobbet han for Onassis, som drev med piratfangst og måtte stoppes for enhver pris. Når bevisene for Onassis kom fram, det ble sagt at Lars «Faen» var angiveren. Han fikk lov til å gjøre comeback i Norge og døde som en velstående mann i Sandefjord, med 7000 hval på samvittigheten. En historie om begjær, grådighet og lidenskap – og om Norges første oljeeventyr.

Hei Verden
Norge, Sverige / 2021 / 88 min / Norsk
Regi: Kenneth Elvebakk
Prod: Fuglene AS, co-prod: Bautafilm AB, SVT og TV 2
En feiring av barn og unge som har mot til å være annerledes og være stolte av identiteten sin, enten det er å komme ut, farge håret blått eller kle seg uten å tilpasse seg kjønn.
En hyllest av barn og yngre tenåringer som finner mot og styrke til å være annerledes og som er stolte av sin skeive identitet, enten de er åpen skeiv, eller velger å farge håret blått, eller de kler seg i klær som bryter med kjønnsnormene. For mens klassekamerater og venner gjør alt for å passe inn, så definerer Runa (12), Dina (13), Viktor (12) og Joachim (14) seg som skeiv. De er de første som er åpen skeiv i egen klasse og de eneste på hele skolen som har kommet ut. Vil livet som skeiv bli enklere over tid? Hei Verden er en morsom, engasjerende og varm oppvekstskildring om det å være tro mot seg selv.

Journalist i krig – Ofrenes stemme
Norge, Syria, Irak / 2021 / 53 min / Norsk
Regi: Morten Offerdal og Vegard Lund Bergheim
Prod: Pandora Film
Bli med norske krigsjournalister på jobb ved frontlinjen i Syria.
Krig er noe av det verste man kan oppleve, men for noen er det også en jobb. Journalistene Tor Arne og Afshin drar til Syria for å dokumentere IS sin kollaps. Afshin har selv vokst opp i en flyktningleir hvor det ikke fantes journalister som kunne fortelle hans historie. Han har siden viet livet sitt til å gi flyktninger og andre sårbare grupper en stemme. Journalist i krig viser hvordan journalistene jobber for å få tak i historier vi leser i avisen og ser på nyhetene. Her får vi dramatiske skildringer av kamper mellom kurdisk-ledede koalisjonsstyrker og de siste fanatiske IS-soldatene, hjerteskjærende scener fra utbombede byer og flyktningleirer der barn lever i nød. Vi møter skandinaviske menn og kvinner som reiste til Syria for å slutte seg til IS-kalifatet som må begrunne sine valg.

Koronadagbøkene – Fortellinger fra helsevesenet
Norge / 2021 / 107 min / Norsk
Regi: Ragnhild Nøst Bergem
Prod: Norsk Fjernsyn / Monday
Et unikt innblikk i norsk helsepersonell sine liv fra 12 mars 2020 til 12 mars 2021, filmet av dem selv.
Koronapandemien rammet Norge for alvor våren 2020 og 12. mars innførte Norge de strengeste tiltakene i fredstid. Helsepersonell landet rundt forberedte seg på den største utfordringen de noensinne hadde møtt. Hvordan taklet de pandemien som rammet oss? I denne dokumentaren har norsk helsepersonell filmet sin egen hverdag og gitt oss et unikt innblikk i deres liv fra 12 mars 2020 til 12 mars 2021. De personlige filmene har gitt umiddelbare reaksjoner på det som skjedde: i samfunnet, på jobben og privat.

Mind of Modernism
Norge / 2021 / 72 min
Regi: Paul Tunge
Prod: Tunge film / Fire og en halv
Et visuelt meditativt arkiv over norsk modernistisk arkitektur.
Filmen forsøker å dokumentere viktig norsk arkitekturhistorie og gi en opplevelse av byggene og dets kvaliteter, fremfor en teoretisk oppsummering. Filmen fokuserer på en opplevelse av arkitektur, romlighet og byggenes plassering i samfunnet kombinert med et eksperimentelt formspråk. Mind of modernism er en sammenfatning av tre korte filmer laget de siste seks årene. Ad astra (2016) om kirkebygg, Bauta (2018) om offentlige og næringsbygg, samt Plattform (2021) som tar for seg eneboliger.

Nattebarn
Norge / 2021 / 103 min / Norsk
Regi: Petter Aaberg & Sverre Kvamme
Prod: Indie Film
Autentisk og rå dokumentar om å velge å leve.
Da Petter (24) stod på broen og skulle hoppe for gjøre slutt på livet, løp det mange følelser og tanker gjennom kropp og hode. Aller sterkest var skamfølelsen og angsten. Denne gangen kom politi og ambulanse i tide, men tiltrekningen til å ta sitt eget liv har Petter kjent på mange ganger. I et forsøk på å gjøre livet til Petter bedre, foreslår kompisen Sverre at de skal lage en film om hvordan Petter og andre på hans alder lever med angst og psykiske utfordringer. De tar med seg kamera ut i Oslos natteliv og begynner å filme. De vil møte folk som sliter.

SMILE og VINKE
Norge / 2021 / 55 min / Norsk
Regi: Eva Charlotte Nilsen
Prod: Rampelys
Et filmessay om et fjærelandskap i Vesterålen. Flovann og erindringer blandes sammen i fortellingen om livets sårbarhet og det som blir igjen når noe er borte.
Dette er en fortelling om livet i en subarktisk fjære som flommer inn over fortelleren og blander seg med hennes egne livserindringer. Om livets sårbarhet og det som blir igjen når noe er borte. Filmen er en kjærlighetserklæring til landskapet og gir nære portretter av de dyrene som lever i flomålet. Et landskap som hele tiden beveger seg. Noe står fast en kort stund, men det meste flyter. Slik som minnene våre. De dukker opp og vi vet ikke alltid hva som trigger dem. Dette er en film om små ting og store spørsmål. Om nærvær og fravær, om sansning og erindring, om glede og savn. Vi møter vitalitet og forråtnelse, og minner som fryser seg fast. Nysgjerrigheten er en viktig drivkraft. Den førte til en fransk marinbiolog, en liten hvit mus og til en far.

Store små mennesker
Norge, Sverige / 2022 / 70 min / Norsk
Regi: Gunhild Westhagen Magnor
Prod: Sant & Usant, Co-prod: Ginestra Film
Filmen handler om de tilsynelatende små, men uhyre viktige stegene barn tar i barnehagen for å bli store, empatiske mennesker.
Vi følger hverdagen til 2 år gamle Balder og Haakon i en kommunal barnehage over ett år. Vennskapet blir satt på prøve i overgangen fra småbarns- til storebarnsavdelingen. Først når Balder lærer å sette sine egne grenser, og Haakon lærer å dele, kan vennskapet få videreutvikle seg. Filmen handler om hvordan barn sosialiseres og bygger vennskap i barnehagen, men på sett og vis handler den om oss alle sammen. For barna minner oss om hva vi mennesker har i oss.

Trond Giske – Makta rår
Norge / 2021 / 101 min / Norsk
Regi: Håvard Bustnes
Prod: UpNorth Film
En film om ukultur og hvordan makt gjør blind.
Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

Tystnaden i Sápmi
Norge, Sverige / 2021 / 71 min / Norsk, svensk
Regi: Liselotte Wajstedt
Prod: Paranord Film
Ikke flere løgner, ikke mer stillhet. Om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi.
Tystnaden i Sápmi handler om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi. Filmen skal ta tak i tabuer og hendelser som har plaget mange samiske unge kvinner – i generasjoner. Seksuelle overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. De unge kvinnene Marion og Ida som står frem i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen.