Årets prisvinnere på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival!
Under kveldens prisutdeling på Vega Scene ble årets vinnere av HUMAN-prisen og HUMAN Rights Human Wrongs film award annonsert, og i tillegg ble Kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm utdelt for første gang på HUMAN. Vi gratulerer alle filmskaperne!

Det har vært sterke og gripende filmer å oppleve både i det norske og det internasjonale konkurranseprogrammet på årets festival. Personlig har jeg blant annet blitt inspirert til å «hopp-sa-sae» mer enn jeg har gjort før, blitt mer bevisst hvilke former for kunstig intelligens som påvirker min hverdag (og hvilke jeg bør passe meg for!), jeg har blitt ufattelig sint og frustrert over hvor umenneskelig palestinerne som bor i Hebron behandles av israelske unggutter i militærdrakt, og hvordan det å bli behandlet med verdighet er en delikatesse forbeholdt de få, enten vi befinner oss i filippinske bakgater, sør-afrikanske fengsler, i Andesfjellene eller på flyktningenes rute gjennom Europa.
Jeg tror og håper at festivalpublikummet har satt pris på årets sammensetning av temaer, historier og uttrykk, og ønsker å takke Amnesty Norge og Den norske Helsingforskomité for deres bidrag til festivalens internasjonale menneskerettighetspris, forhåndsjuryen for deres nøye gjennomgang av alle de innsendte norske bidragene, årets to hovedjuryer for deres intense arbeid gjennom festivaluken, og ikke minst til publikum som har flokket seg til kinosalene!
Vinnerfilmene vises i søndag kveld, i tillegg til at søndagen er spekket med gode filmer både på Cinemateket og Vega Scene. Benytt siste sjanse til å fordype deg i disse gripende historiene!
Silje Poulsen Viki
Programsjef
Det norske konkurranseprogrammet
I årets program har elleve nye norske dokumentarer konkurrert om HUMAN-prisen 2020 og 50.000 kr. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.
Juryen for det norske konkurranseprogrammet 2020 har bestått av Karsten Meinich, Tommy Gulliksen og Corinne van Egeraat
JURYENS UTTALELSE OM PROGRAMMET
Vi har hatt den store gleden av å se årets norske konkurranseprogram på HUMAN-festivalen, bestående av 11 vidt forskjellige, men like fascinerende filmer, som alle har åpnet vinduer inn til en større (eller mindre) verden, og påminnet oss om alt det som binder oss mennesker sammen, heller enn splitter oss. Likevel hviler det et alvor over årets filmer, der filmskaperne forsøker å forstå og undersøke også de mørkere sidene ved tilværelsen. Alt i alt vil vi berømme de mange modige filmskaperne i årets utvalg – flere av den unge, talentfulle stemmer vi gleder oss til å se mer fra fremover – og takker for muligheten til å dykke inn i og diskutere alle disse filmene.
Vinner: iHuman
Regi: Tonje Hessen Schei
Produksjon: UpNorth Film

Juryens begunnelse:
I et sterkt konkurranseprogram med mange gode filmer, var det likevel ett særlig singulært verk som for alle oss i juryen utmerket seg. Denne filmen evner å engasjere på et så dypt plan at man revurderer sitt perspektiv på verden etter å ha sett den. Med enorm dedikasjon og villighet til å forfølge og diskutere hver eneste tematiske tråd i en skremmende og kompleks dimensjon av vår verden, har filmskaperen tegnet opp både filosofiske og mellommenneskelige problemstillinger som vi alle kan forstå og identifisere oss med. I tillegg uttrykkes filmens innhold i ambisiøse visuelle ideer som gjør bildespråket vel så medrivende som filmens tematiske diskurs. Med høy vanskelighetsgrad i både de konvensjonelle, velkjente fortellergrepene som tas i bruk, samt i de distinkte, originale kunstneriske valgene som er tatt, lykkes filmskaperen med å skape et storslagent dokumentarverk der en av vår tids mest fascinerende (og skremmende) teknologiske utviklinger blir undersøkt og diskutert på en måte som gjør oss klokere om et så stort spørsmål som hvordan vi skal leve sammen som mennesker på denne jorden i fremtiden.
Årets hovedpris i det norsk konkurranseprogrammet ved HUMAN-festivalen 2020 går til filmen iHUMAN og regissør Tonje Hessen Schei.

Juryens begrunnelse:
Juryen er glad for å kunne tildele en hederlig omtale til en film som virkelig begeistret oss alle tre. Det er en velsignelse å oppdage en så unik historie som denne. Det harde arbeidet og utholdenheten til regissøren kommer virkelig gjennom, og juryen er dypt imponert over hvordan historien blir fortalt og presentert. Noen av scenene gir oss hakeslipp, og plottvendingene gjør denne filmen til en fantastisk filmopplevelse.
Vår hederlig omtale går til Kunstneren og tyven og regissør Benjamin Ree.
Det internasjonale konkurranseprogrammet

Ti internasjonale dokumentarfilmer med fokus på menneskerettigheter konkurrerer i år om HUMAN Rights Human Wrongs Film Award, og 30.000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den Norske Helsingforskomitéen. Vi ønsker med denne prisen å løfte frem filmskaperes innsats for å gjøre menneskerettighetsproblematikk kjent for et større publikum.
Årets internasjonale jury har bestått av Nora Sveaass, Gediminas Andriukaitis og Mohamed Jabaly.
Juryens uttalelse om det internasjonale konkurranseprogrammet:
Juryen ønsker å takke festivalen for æren som er blitt vist oss ved å utnevne oss til denne svært utfordrende oppgaven – nemlig å velge en vinner for denne prisen, blant disse mange sterke og verdige filmene og de temaene som er løftet frem i disse. Det har vært en oppgave som ikke har vært spesielt enkel.
Og vi vil også benytte anledningen til å gratulere festivalen og dens arrangører og støttespillere for et fantastisk program og et veldig fint utvalg av menneskerettighetsdokumentarfilmer fra forskjellige deler av verden, som representerer et bredt spekter av svært presserende og aktuelle spørsmål. Programmet inkluderer filmer om svært sammensatte, brutale og spesifikke utfordringer verden står overfor i dag, alle å regne for relevante og aktuelle globale spørsmål. Vi ønsker også å rose festivalarrangørene for ikke bare å belyse disse spørsmålene og beskrive problemene og utfordringene, men at de engasjerer både filmskapere og publikum i viktige debatter i tilknytning til filmene. Og gjennom dette stimulerer de deltakerne til å ta diskusjonene også ut av kinoen og ut i verden for at arbeidet skal kunne videreføres der.
Og i en tid der menneskerettighetene er under press, at det stadig oftere blir risikofylt å forsvare menneskerettighetene og der diskusjonene om disse spørsmålene kan bli satt til side eller til og med undertrykt, da bidrar festivalen til denne kampen på en veldig viktig måte. Og disse kreftene og impulsene trengs – og alt sett under ett så har denne festivalen vært et viktig sted for læring og ny innsikt!
Spesielt ønsker vi å rose måten festivalen har fremstilt meget sterke og mangfoldige menneskerettighetsforkjempere og deres modige arbeid i kampen for menneskerettigheter og verdighet, og bekjempelse av menneskerettighetsbrudd og straffefrihet. Dette har gitt oss et innblikk i hverdagen til menneskerettighetsforkjempere i ulike sammenhenger – det er bonden som i Máxima, advokaten som i Advocate, urtedyrkeren som i The Fever, presten som i Behind the Blood, som journalist i Radio Silence og Prison for Profit, som miljøforkjemper og forsker i Sea of Shadows og til slutt som filmskaper og far i Midnight Traveler. Og for ikke å glemme alle de vi har sett i filmene – som hever sine bannere, plakater og stemmer for å offentlig kreve respekt for menneskerettighetene.
Det er mye fortvilelse, sorg og frykt i filmene – men det er også håp. Som med Carmen Arsteguis ord: “Optimisme er en moralsk forpliktelse, alternativet er å gi opp”.
Vinner: Behind the Blood
Regi: Loretta van der Horst

Juryens begrunnelse:
Vi vil gi hovedprisen til en flott film, som på dramatisk vis viser kompleksiteten i volden som mennesker lever med, i for mange deler av verden.
Filmen er svært godt og grundig laget, og tar oss med inn i en situasjon der linjene mellom ondt og godt er uskarpe. Den skildrer liv der vold er en del av det daglige sosiale livet, hvor også gjerningsmenn må sees på som ofre – og der behovet for rettferdighet og veier ut av volden haster, men i hovedsak er fraværende. Filmen snakker veldig direkte til seeren, vekker sterke følelser, og involverer oss i emnet på en svært direkte måte. Samtidig er det behov for å plante håp og opprettholde den menneskelige ånd. Filmskaperen greier å belyse denne pågående humanitære krisen på en modig og ettertrykkelig måte.
Filmprisen HUMAN Rights Human Wrongs Award går til Behind the Blood av Loretta van der Horst.
Hederlig omtale: Of Land and Bread
Regi: Ehab Tarabieh

Juryens begrunnelse:
Filmen som vi vil nevne spesielt har valgt en helt særegen form for opptak – den makter å gå inn på og dokumentere hverdagen til mennesker som lever under okkupasjon og alvorlig diskriminering. Den viser hva det betyr å hver dag å bli konfrontert med tungt bevæpnede soldater, og frykten det skaper. Den viser barnas øyne, den frykten de utviser og den fortvilelse foreldrene føler ved ikke å være i stand til å beskytte dem mot voldelige eksponeringer og trusler. Scenene ble filmet av mennesker som lever disse livene og er dyktig kombinert av filmskaper, noe som har resultert i en urovekkende og uforglemmelig opplevelse.
Vår spesielle omtale går til Of Land and Bread av Ehab Tarabieh og organisasjonen B´Tselem. Gratulerer med et flott, viktig og modig arbeid.
Kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm 2020
Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm har blitt delt ut annethvert år siden 2004, og målsetningen er å stimulere flere filmskapere til å sette menneskerettigheter på dagsorden. Prisen er på 50 000 kroner, som tilfaller vinnerfilmens regissør.
Juryen oppnevnes av Kulturdepartementet og bestod av Martha Otte, avtroppende festivalsjef, Tromsø internasjonale filmfestival, Izer Aliu, filmregissør og Cora Alexa Otte, forsker ved Senter for Holocaust og livssynsminoriteter.
Norsk Filminstitutt er sekretariat for prisen som ble delt ut av kultur- og likestillingsministerens politiske rådgiver, Emma Lind.


Vinner: Mobil
Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm 2020 gikk til regissør Truls Krane Meby for kortfilmen MOBIL. Filmen aktualiserer hva det innebærer å være på flukt og mottakerlandenes menneskerettslige ansvar.
Mobil handler om Walid, en mindreårig flyktning fra Syria som nå bor i Lofoten. Familien hans befinner seg ved en grense i Ungarn uten penger til videre fremkomst. Walid forsøker å hjelpe dem over EU-grensen via telefon fra Norge. Publikum følger Walid rundt i postkort-vakre Lofoten mens han forsøker å finne løsninger for trygge ruter og måter å skaffe penger til menneskesmuglerne på. Walid spilles av Jawad Alkadhmani og filmen er produsert av Mer Film. Foto er av Benjamin Loeb.
Truls Krane Meby (1986) er en prisvinnende filmskaper fra Lofoten som tidligere har laget kortfilmene God Maskingeværlyd, Verdensvevede kropper og Alle er til stede.
Juryens begrunnelse:
«Mennesker på flukt til Europa har ført til en aktualisering av spørsmål rundt mottakerlandenes menneskerettslige ansvar. Å krysse hav og kontinenter har blitt et farefullt prosjekt og filmen aktualiserer spørsmålet om flyktningers menneskerettslige vern: Hva ligger i asylretten? Hvilket ansvar har nasjonalstater for å sikre flyktningers ferd på tvers av grenser? Bør asylretten internasjonaliseres?
Mobil er en godt fortalt og nydelig fotografert fiksjonsfilm. Juryen ønsker derfor å fremheve dens kunstneriske kvalitet. Billedbruken skaper en spesiell og til tider overraskende ramme for fortellingen – havet utenfor Svolvær blir analog til Middelhavet, Lofoten blir et postkort fra Beograd. Dette er en film som åpner for innlevelse med og refleksjon omkring det å være flyktning.”
Vinnerfilmen fikk sterk konkurranse fra The Dry Valley regissert av Julia Dahr og Julie Lunde Lillesæter og The Future of Iraq regissert av Thee Yezen Al-Abaide og Truls Muri.
Hele 29 bidrag var nominerte.
Vi gratulerer alle vinnerne, og har åpnet billettsalg for visning av vinnerfilmene i norsk og internasjonalt konkurranseprogram søndag 21:00.
De to nominerte og vinneren av kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm vises umiddelbart etter prisudelingen 20:15 i Sal 3 på Vega.
Vinner av norsk konkurranseprogram: iHUMAN
Søndag 1. mars 21:00 Vega scene – Sal 1
Vinner av internasjonalt konkurranseprogram: Behind the Blood
Søndag 1. mars 21:00 Vega scene – Sal 2