Årets internasjonale konkurranseprogram
I årets internasjonale konkurranseprogram er det ti internasjonale dokumentarfilmer med menneskerettighetstematikk som konkurrerer.

Hvert år velger vi ut det vi mener er de beste dokumentarfilmene om aktuell menneskerettighetstematikk til det internasjonale konkurranseprogrammet. Premien er på 30 000 kroner og gis av Den norske Helsingforskomité og Amnesty International Norge.
Å jobbe for å ivareta og opprettholde menneskerettighetene er ekstremt viktig og for mange er det også en svært utfordrende og risikabel jobb. Vårt internasjonale konkurranseprogram løfter fram filmskapere som bidrar til økt oppmerksomhet om aktuelle menneskerettighetstemaer og aktivistene som står i kampen.
Årets program holder svært høy kvalitet og spenner vidt. Det favner historier om retten til liv, retten til å bestemme over egen kropp, til å søke beskyttelse og til å elske hvem man vil. Vi følger kamper for ytringsfrihet, mot rasisme og diskriminering, for rettferdig rettsbehandling og for ansvarliggjøring av multinasjonale selskaper.
Noen filmer omhandler kriser som kan virke langt unna oss. Andre tar opp temaer og hendelser som er ubehagelig tett på. Vi får historier som er vanskelige og tilsynelatende håpløse, men vi blir også kjent med menneskene som kjemper for forandring. Filmene er inspirerende, håpefulle, og modige påminnelser om vårt felles ansvar for å stå opp for en mer rettferdig verden.
-Ketil Magnussen, festivalsjef og Even Skallerud, programansvarlig
Les om alle filmene her!
Jury internasjonalt konkurranseprogram

Anders Hammer
Anders Hammer er en norsk dokumentarfilmskaper og journalist. Han har senest regissert dokumentaren «Do Not Split» om demokratiprotestene i Hongkong, som også vises på årets festival. Tidligere har Hammer regissert en rekke dokumentarer som blant annet er publisert av Field of Vision, The Intercept, The Guardian, NRK Brennpunkt og Netflix. Hammer har skrevet fire bøker om Afghanistan, et land han også bodde og arbeidet i seks år.

Laila Susanne Vars
Laila Susanne Vars er rektor ved Sámi allaskuvla – Samisk høgskole og leder av FNs Ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP). Hun er tidligere fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter og tidligere direktør for GÁLDU – Kompetansesenter for urfolks rettigheter. Hun er utdannet jurist og har en doktorgrad i menneskerettigheter fra Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Hun var visepresident for Sametinget 2009 – 2013, sametingsrepresentant i 8 år og har også vært rådgiver ved Sametingets administrasjon.

Leiv Igor Devold
Leiv Igor Devold er en polsk-norsk filmregissør utdannet ved den polske nasjonale filmskolen i Lodz. Devold har regissert, skrevet og produsert over 12 dokumentarer og kortfilmer som har blitt vist på TV internasjonalt (BBC, NRK, TV2, DR3, SVT, YLE, TVP, Planet+ m.fl.). Filmene hans er blitt vist på Annecy, Warszawa, BIFF, Kosmorama, Dubai, Beirut og IDFA. De har vunnet Amanda for beste klipp, kanonpris for beste lyd, blitt nominert til beste skandinaviske dokumentar på CPH:DOX m.fl. Til daglig er han førsteamanuensis ved institutt for kunst – og medievitenskap ved NTNU.