Åpningen av HUMAN idff: Menneskerettigheter anno 2019
I en verden der mediebransjen går en usikker fremtid i møte, demokratiske institusjoner er under strekt press og statsledere som Donald Trump og Valdimir Putin forsøker å holde oss unna sannheten, viser HUMAN idff The Panama Papers som åpningsfilm.

Siden HUMAN idffs start i 2008 har festivalen vokst jevnt og med tre utsolgte saler av åpningsfilmen kan vi fastslå at publikums sult på gode dokumentarfilmopplevelser stadig øker.
Status på menneskerettighetene
Med festivalens fokus på menneskerettigheter var det på sin plass å utfordre Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs til å si noe om dagens menneskerettighetssituasjonen i verden. Han åpner festivalen med å illustrere verdens menneskerettigheter med et bilde av statslederne som deltok på G20-møtet, altså lederne i verdens 20 rikeste land.
– Det første vi kan observere er at det er 35 menn og to kvinner. Det er for så vidt ‘business as usual’, men det kan også illustrere at vi lever i en tid der det er et angrep på likestilling og kvinners rettigheter. Dette gjelder spesielt seksuelle og reproduktive rettigheter.
Han fortsetter med å ramse opp flere av statsledernes katalog av menneskerettighetsbrudd, som Kinas leder Xi Jinpings omskoleringsleire med rundt en million uighurer, Vladimir Putins stadige angrep på menneskerettighetsforkjempere og Donald Trump som utpeker pressen som fiender av folket.
– Når man ser på dette fotografiet er det helt utrolig at noen hevder at vi alle er utsatt for en slags homofeministisk sammensvergelse av politisk korrekte mennesker som er i ferd med å ta makten i verden, fortsetter Egenæs.
The Panama Papers
Årets åpningsfilm, The Panama Papers av Alex Winter, omhandler 11,5 millioner lekkede dokumenter om skatteunndragelse av et stort antall rike og kjente personer i hele verden.
Vinteren 2015 blir journalisten Bastian Obermayer fra Süddeutsche Zeitung tilsendt en rekke finansielle dokumenter som til dags dato er en ukjent kilde. Dette er starten på et globalt samarbeid mellom 376 journalister i 109 medieorganisasjoner fra 76 land. I dokumentaren ser vi hvordan ulike journalister i forskjellige land jobber i skjul med dokumentene frem til publiserings datoen. Fokuset i The Panama Paper ligger på deling av informasjon og hvordan man gjennom gravende journalistikk og samarbeid avdekker korrupsjon og massiv gjeming av penger i skatteparadiser.
Historien om Panama Papers ikke er et fjerntliggende tema. Mulighetene for skatteunndragelse, korrupsjon i vårt samfunnssystem gjør oss alle til et offer. Dette gir et samfunn hvor staten får et dårligere inntektsgrunnlag og skaper ulikhet i befolkningen. The Panama Paper viser det enorme globale omfanget av dette.
Lys i tunnelen
Både Egenæs sin tale og The Panama Papers viser at det er håp. Under åpningstalen legger Egenæs vekt på at fremtiden tross alt ser lys ut.
– Over alt der de mer eller mindre autoritære kreftene reiser seg eller har forblitt stående, ser vi nå også at motkreftene reiser seg, sier Egenæs som ikke er i tvil om at det er lys i enden av tunnelen.
– Det er vi som er på toget som kjører gjennom tunnelen. HUMAN, og alle filmene og filmskaperne dere møter her er vogner på dette toget. Ved å kaste lys på uretten, på korrupsjonen og alt det som skal belyses i den kommende uken er vi alle med på å stille spørsmål til dem som sitter i maktens haller og skalter og valter med folks liv.
Antall oppmøte på Vega scene en mandag i februar viser at folk er engasjerte, ønsker kunnskap og vil være med på å styrke motkreftene. Benytt sjansen denne uken til å se en dokumentar på Human internasjonale dokumentar film festival.